Nieuws

Achterhoek kan niet meer om aanleg N18 heen

EIBERGEN - Sinds de jaren '70 is er over gesproken en nu gaat het daadwerkelijk gebeuren. De nieuwe Twenteroute wordt aangelegd. En daar kan de Achterhoek niet omheen.
Ongeveer 150.000 vrachtwagens zijn de komende twee jaar nodig. Er is stof-,stank- en geluidsoverlast. Ook worden wegen afgesloten. 'Dit is allemaal onvermijdelijk maar we proberen de overlast tot een minimum te beperken', zegt Rudolf van der Meulen, projectdirecteur van Noaber18. 'We proberen een goede buur te zijn, daarom hebben we als opdrachtnemer ook voor deze naam gekozen'. Om de overlast te beperken wordt er een bouwweg aangelegd. Hierover zal het grootste deel van het materiaal dat nodig is om de weg aan te leggen aangevoerd worden.

De buurt in

De komende tijd worden buurtbewoners geïnformeerd over de precieze werkzaamheden. De planning is nog niet helemaal af. 'In juni zijn er bewonersbijeenkomsten en dan hopen we zo goed mogelijk te weten hoe de planning er uit ziet', zegt Van der Meulen. Ook wordt er op dit moment een speciale app ontwikkeld. 'Via die app kunnen mensen straks als de werkzaamheden daadwerkelijk beginnen precies zien wat er bij hun in de omgeving gaat gebeuren, welke wegen zijn afgesloten, wanneer er gebouwd wordt enz'. Ook zijn er twee gebiedsconciërges aangesteld waar mensen hun klachten kunnen neerleggen.

Wat gaat er gebeuren?

Tussen Enschede en Groenlo wordt een compleet nieuwe weg aangelegd. Die weg is 27 kilometer lang. Daarnaast wordt er 44 kilometer onderliggend wegennet aangelegd. Dit zijn wegen die ervoor zorgen dat we over, onder of op de N18 kunnen. De Nieuwe Twenteroute is nodig omdat de oude weg niet veilig genoeg meer er. Ook moet de nieuwe weg zorgen voor een betere bereikbaarheid van de regio en een verbetering van de lokale economie.
Tot september zijn er voorbereidingswerkzaamheden. Er worden bomen gekapt en gebouwen gesloopt. Ook worden er archeologische en explosieven onderzoeken gedaan. Vanaf september gaat de schop echt de grond in en zijn overal in de regio werkzaamheden. De weg kan in de tweede helft van 2018 in gebruik genomen worden. Je kunt dan in een optimale situatie in 27 minuten van Enschede naar Groenlo rijden. Daar doe je nu ongeveer het dubbele over.
Bron: Rijkswaterstaat
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!