Instellingen

'Marokkanen, je gaat er vanzelf een hekel aan krijgen'

ARNHEM - 'Marokkanen, je gaat er vanzelf een hekel aan krijgen!' Dat schrijven de Marokkaans-Nederlandse broer en zus Jennet en Omar Ahbouk over de discussie die de afgelopen week in de media werd gevoerd. De discussie startte nadat Johan Derksen opmerkingen maakte dat Marokkaanse jongeren een probleem vormen in het amateurvoetbal.

'De jongeren in Arnhem hebben het erover, het raakt ze', zegt Omar wanneer we hem in zijn sportschool in de Arnhemse wijk Malburgen spreken. 'We proberen die jongeren hier in de wijk weerbaar te maken en ze worden gewoon de grond ingetrapt.'

Wanneer ben ik Nederlander?

Als kind van Marokkaanse ouders weten ze wat jongeren meemaken. Omar kwam op zijn zestiende met zijn ouders in Nederland, Jennet was toen drie maanden oud. Ze groeiden op in Arnhem. Inmiddels heeft Omar een sportschool in de Arnhemse wijk Malburgen. In 2007 werd deze wijk aangewezen als één van de 39 probleemwijken in Nederland die aangepakt moesten worden.

Via de sportschool probeert Omar probleemjongeren op het rechte pad te houden en ze te helpen. Zijn zus studeerde orthopedagogiek aan de universiteit van Amsterdam en deed onderzoek op het gebied van hulpverlening onder Marokkaanse jeugd. 

'Ophouden met aanspreken op afkomst'

'Deze discussie raakt mij professioneel en persoonlijk', vertelt ze in de sportschool. 'Zijn mijn kinderen die hier geboren zijn Nederlander? Worden mijn kleinkinderen echte Nederlanders of is het pas een generatie daarna? Laten we ophouden met het telkens aanspreken van jongeren op hun afkomst en juist de problemen aanpakken.'

De verontwaardiging over de uitspraken was voor de twee de reden om een blog te schrijven. En ze willen waarschuwen dat als je deze jongeren telkens wegzet, je juist problemen gaat krijgen. 'Ik leer de kinderen om niet te pesten. En dat is juist wat er nu gebeurt met hen. Al die jongeren worden gepest.' Zegt Omar.

Het complete blog is hier terug te lezen.  

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!