Nieuws

400 dode varkens gevonden in Gelderland; dieren bijna jaar zonder voedsel

Archieffoto
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag bijna 400 dode varkens gevonden bij een varkenshouder in onze provincie.
ARNHEM - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag bijna 400 dode varkens gevonden bij een varkenshouder in onze provincie.
Het gaat om 250 varkens en 140 biggen. De NVWA wil niet zeggen waar de dieren precies zijn gevonden. De varkens hebben 10 maanden geleden voor het laatst voedsel gehad en zijn daarna aan hun lot overgelaten. 

'Bizarre aanblik'

De inspecteurs kwamen de dode varkens op het spoor na een tip van de politie, die enkele dode dieren had zien liggen. Toen de inspecteurs een rondgang maakte over het bedrijf vonden ze de dieren, er was geen enkel varken meer in leven. Woordvoerder Benno Bruggink van de NVWA spreekt van een 'bizarre aanblik' en een uitzonderlijk groot aantal verwaarloosde dieren.

Eigenaar werkt op ander varkensbedrijf

De varkenshouder is met hulp van de politie opgespoord en blijkt te werken op een ander varkensbedrijf. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast zal de NVWA onderzoeken waarom mensen die mogelijk op het erf van het bedrijf zijn geweest, niet aan de bel hebben getrokken. Het bedrijf was al een paar jaar niet meer gecontroleerd door de inspectie.

Risico voor de gezondheid

De dode varkens worden zo snel mogelijk weggehaald van het bedrijf, omdat zij volgens Bruggink van de NVWA ook een risico zijn voor de gezondheid. 

Waar?

Weet u waar deze varkens gevonden zijn? Dat horen wij graag! U kunt mailen naar: omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!