Nieuws

Droom komt uit voor Gelderse dierenverzorgsters: een maand lang panda's verwennen in China

ARNHEM - Hoe splijt je bamboe? Waar merk je aan dat een panda vruchtbaar is? En wat doe je met al die pandapoep? Marga Gerritsen uit Wageningen en Brenda van Ekeren uit Maurik leren het allemaal, tijdens hun pandastage in China.
Eind dit jaar komen de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya naar het Ouwehands Dierenpark Rhenen, waar beide Gelderse dierenverzorgsters werken. 'Het is voor ons erg belangrijk om hier te zijn', zegt Gerritsen tegen de NOS.
'We werken al veel met dieren, ook met beren, maar we hebben nog nooit met panda's gewerkt', vervolgt Gerritsen. 'We zijn hier om van mensen die alles over panda's weten, te leren hoe je ze verzorgt.'

Slepen met panda's

Reuzenpanda's zijn beschermde dieren en niet iedereen is het erover eens dat het een goed idee is om met de grote, kwetsbare dieren te slepen. Juist daarom is het belangrijk dat de verzorgsters de dieren leren kennen én dat de dieren hen leren kennen, voordat ze naar Nederland komen.
Beide Gelderse dames leren precies hoe ze bamboe moeten splijten voor Wu Wen en Xing Ya en hoe ze de verblijven moeten schoonmaken. Maar ook hoe ze de geluiden kunnen herkennen die de dieren maken als ze vruchtbaar zijn.

Paar dagen per jaar vruchtbaar

De bedoeling is namelijk dat het pandapaartje in Rhenen voor nakomelingen gaat zorgen. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Panda's zijn namelijk maar een paar dagen per jaar vruchtbaar.
Bovendien kun je panda's niet zomaar bij elkaar zetten, legt Van Ekeren uit. 'Panda's leven normaal gesproken solitair en alleen als ze elkaar echt aardig vinden, kun je ze bij elkaar zetten. Anders gaan ze vechten.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!