Nieuws

Het stapavondje dat de ondergang werd voor de burgemeester van Renkum; de val van Gebben

Jean Paul Gebben is sinds dinsdagavond burgemeester af in Renkum. Zijn stapavond eind februari met de vriendenkring van zijn zoon is de VVD'er fataal geworden. Een reconstructie.
RENKUM - Jean Paul Gebben is sinds dinsdagavond burgemeester af in Renkum. Zijn stapavond eind februari met de vriendenkring van zijn zoon is de VVD'er fataal geworden. Een reconstructie.

27 op 28 februari

Gebben (51) heeft een leuke avond in de binnenstad van Arnhem met de vriendengroep van zijn zoon van 18. Gezelligheid kent geen tijd en bij het stappen hoort ook het nuttigen van alcohol op de Korenmarkt.
Een van die drankjes valt niet goed bij Gebben en de burgemeester gaat onderuit. Dat gebeurt aan het begin van de nacht. Een politieman hijst Gebben in een taxi, die hem naar huis brengt.

17 maart

Dagblad de Gelderlander publiceert een foto van Gebben die enigszins versuft tegen een muur staat met een meisje van 17 dicht tegen hem aan. Foto's van haar en Gebben circuleren dan al op het internet en leiden tot geruchten. De eerste burger van Renkum wordt beticht van ongewenste intimiteiten en een voorliefde voor 'jonge scharrels', zoals de krant het verwoordt.
Gebben verweert zich door te zeggen dat het meisje deel uitmaakte van de vriendengroep van zijn zoon en dat er niks is gebeurd. 'Vlak voordat ik met de taxi vertrok, heeft ze afscheid van me genomen met drie zoenen op mijn wangen. Dat is het.'
Op de  Facebookpagina van Omroep Gelderland steken mensen Gebben een hart onder de riem. 'Een toffe peer', noemt iemand hem. 'Een avondje stappen met zijn zoon. Dat zouden meer ouders moeten doen, zeker de gefrustreerde moraalridders.'
Een ander schrijft: 'Wat een gezeur om niks. Weet je wie in dit geval een schop onder zijn kont moet krijgen? Degene die de foto maakte en online plaatste! Die is een sensatiezoeker en mag eens gaan nadenken wat-'ie ervan vindt als het hem of haarzelf was overkomen.'
Kritiek is er ook: 'Het is en blijft een mens, maar wel een die het goede voorbeeld moet geven. Had hij deze functie maar niet moeten aangaan', reageert iemand.
Gebben spreekt van een grote stommiteit waar hij veel spijt van heeft. Hij heeft inmiddels de wethouders en de voorzitters van de politieke partijen op de hoogte gesteld, meldt de Gelderlander. 

18 maart

Een woordvoerder van de gemeente Renkum bevestigt dat de burgemeester tijdens zijn stapavondje op 27 februari oproepdienst had. Bij die dienst is hij verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.
Tegenover De Gelderlander zegt de woordvoerder dat Gebben 'was vergeten' dat hij dienst had. Een van de wethouders zou dienst hebben, maar door ziekte is het piketrooster veranderd.

19 maart

Het avondje stappen waarbij Gebben eind februari op de Korenmarkt in Arnhem onder invloed letterlijk onderuit gaat, heeft het vertrouwen van de gemeenteraad in zijn voorzitter geen goed gedaan. Het is crisis op het gemeentehuis. De raad heeft inmiddels drie keer vergaderd over de uitglijer van VVD'er Gebben. Commissaris van de Koning Clemens Cornielje, ook VVD, moet bemiddelen.

21 maart

De in opspraak geraakte burgemeester Gebben van Renkum, wil aanblijven. Gebben weet dat de raad van Renkum de volgende dag met commissaris praat over hem. En dat maakt hem nerveus. 'Natuurlijk ben ik daar zenuwachtig over', zegt de burgemeester tegen Omroep Gelderland. 'Het zou toch raar zijn als ik dat niet was. Het gaat wel over mijn toekomst. En laten we wel wezen: ik heb het aanzien van het ambt geschaad.'

22 maart

Fractievoorzitters van de gemeenteraad van Renkum hebben urenlang overleg op het provinciehuis in Arnhem met Cornielje. Afgesproken wordt dat er een verkenner komt. Die moet de verhoudingen tussen Gebben en de gemeenteraad herstellen. Gebben mag voorlopig aanblijven als burgemeester.

23 maart

De verkenner in de gemeente Renkum is oud-commissaris van de Koningin in Overijssel Geert Jansen (69). In april, zo wordt afgesproken, komt hij met zijn bevindingen.

31 maart

De Gelderlander meldt dat Gebben heeft gelogen over het piketrooster van B en W. Gebben verzweeg eerder al dat hij piketdienst had in het laatste weekend van februari. En die leugen komt uit. Gebben verklaart tegenover de krant en de gemeenteraad 'vergeten te zijn' dat hij in het weekeinde van 26 tot en met 29 februari als vervanger calamiteitendienst had. De week ervoor heeft hij 'reguliere piketdienst'.
Dit klopt niet. Wethouder Wendy Ruwhof heeft van 19 tot en met 22 februari oproepdienst. De Gelderlander schrijft: 'Naar nu blijkt stond Gebben al enkele weken als vervanger van een langdurig zieke wethouder ingepland. Ook staat de piketdienst wekelijks op de B en W-agenda en op de persoonlijke agenda van de bestuurders. De 'piketkwestie' heeft het vertrouwen van de raad in Gebben zogezegd 'extra geschaad'.

4 april

Het verkennend onderzoek naar de stapavond van Gebben door Geert Jansen begint. Jansen spreekt met Gebben en de acht fractievoorzitters in de raad van Renkum. Later volgen onder anderen ook nog de wethouders en de gemeentesecretaris.

14 april

Verkenner Geert Jansen doet verslag aan commissaris van de Koning Cornielje. 

15 april

Cornielje spreekt met Gebben. Die verklaart op dinsdag 19 april ontslag te willen nemen. Het geeft Cornielje zo de tijd een vervanger voor Gebben te vinden. 

18 april

De gemeente Renkum kondigt het ontslag van Gebben aan per 19 april. Commissaris van de Koning Cornielje heeft 's avonds overleg met de fractievoorzitters van de politieke partijen in Renkum en de wethouders.
Hij besluit Hein Bloemen (CDA) als waarnemend burgemeester te benoemen. Bloemen (67), oud-burgemeester van Berkelland, gaat de volgende dag aan de slag.

19 april

Tegen Omroep Gelderland zegt Cornielje over zijn partijgenoot dat Gebben weliswaar beschadigd is, 'maar dat dit niet wil niet zeggen dat je niet meer aan het werk kunt'.  'Hij is in 2013 herbenoemd. Hij heeft acht jaar goed gefunctioneerd, heeft een goede staat van dienst en veel waardering van de bevolking', verklaart Cornielje.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!