Nieuws

Gemeente Lochem worstelt met plan voor wonen in een yurt

LOCHEM - Het geeft een gevoel van vrijheid; wonen in een yurt, oftewel een ronde dichte tent. Hoewel alternatieve woonvormen in opkomst zijn, stemde de gemeenteraad van Lochem maandagavond tegen een onderzoek naar hoe hier mee om te gaan.
Drie partijen in de raad hadden gevraagd om zo'n onderzoek. Aanleiding is een plan van Harm Koopmans uit Vorden. Samen met nog drie gezinnen wil hij in de gemeente Lochem een woon-werkgemeenschap stichten met de naam Hof van Moeder Aarde. Onderdeel van dit plan is wonen in een yurt (foto). Zelf woont hij al met zijn gezin in zo'n ronde tent.
Een paar keer brachten de gezinnen al een bod uit op een boerderij in de gemeente Lochem, waar zij de woon-werkgemeenschap zouden kunnen vestigen. Het wachten was op duidelijkheid van de gemeente voor hun plannen, maar de verkopende partijen hadden daar tot nu toe geen geduld voor, vertelt Koopmans.
Luister hier het radio-interview met Koopmans terug:

Met vier gezinnen één auto en één wasmachine

'We hebben geen behoefte aan veel bezit en willen veel met elkaar delen. We hebben genoeg aan één auto en één wasmachine en een gezamenlijke moestuin. We willen een zorgtuin beginnen voor mensen met een beperking of mensen met een burn-out, die een plek nodig hebben om te herstellen', legt de Vordenaar uit.
Twee gezinnen, waaronder dat van Koopmans, willen in een yurt wonen. De andere twee gezinnen hebben liever een huis. 

'Ze vinden het spannend'

Het plan van de gezinnen stuit echter op regelgeving, die geen rekening houdt met dit soort vormen van wonen en werken. 'Tot nu toe houdt de wethouder zich strak aan de regels. We merken dat ze het spannend vinden. We zijn niet de enige met alternatieve initiatieven en ze weten niet wat ze ermee aan moeten', vertelt Koopmans.
Hij vestigt zijn hoop op de nieuwe Omgevingswet van het Rijk die in 2018 in werking treedt. 'Misschien kan deze nieuwe wet nieuwe woon- en werkvormen opnemen. We willen ons plan in ieder geval doorzetten.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!