Nieuws

Burgemeester van Nijmegen: 'club Monte Carlo moet half jaar dicht'

NIJMEGEN - Als het aan burgemeester Bruls ligt moet club Monte Carlo in Nijmegen voor een half jaar dicht. Dat heeft hij vandaag in een persoonlijk gesprek meegedeeld aan de bestuurder van de club.

Vechtpartijen

Aanleiding voor de voorgenomen sluiting is reeks aantal incidenten bij club Monte Carlo (voorheen The Matrixx) aan de Wijchenseweg in Nijmegen. Zo was er op 13 februari bij een Turks event een grote vechtpartij tussen twee groepen waar de politie met grote inzet naartoe moest. Ook op een Urban feest op 12 maart moest de politie eraan te pas komen vanwege een grote vechtpartij.  Bij een Turks Live Concert op 26 maart ontstond binnen een vechtpartij die buiten werd voortgezet en bij Royal Urban XXL op 9 april waren er buiten opnieuw vechtpartijen. 

Grimmige sfeer bij Urban Events en Turkse Live Events

Volgens burgemeester Hubert Bruls vragen Urban Events en Turkse Live Events om onevenredig veel politie inzet. Bruls: 'Er hangt een grimmige sfeer tijdens deze feesten die meestal leidt tot vechtpartijen tussen personen en/of groepen. De groepen betrokkenen blijken ook zo groot dat de beschikbare politiecapaciteit onvoldoende is om aanhoudingen te doen. Zelfs als alle beschikbare eenheden ter plaatse komen is dit amper voldoende om de orde te handhaven.'  Dat laatste is  volgens de burgemeester dan slecht voor de openbare orde en veiligheid in de rest van de gemeente. De politie heeft eerder al zijn zorgen geuit over het publiek dat afkomt op de Urban Events en Turkse Live Events, maar vanwege de omzet wilde club Monte Carlo niet stoppen met deze feesten, zo stelt burgemeester Bruls in zijn brief aan Monte Carlo.

Overlast

Volgens burgemeester Bruls komen er naast deze vechtpartijen ook regelmatig klachten van overlast door club Monte Carlo. Daarbij gaat het onder meer om overschrijding van de geluidsnormen en vervuiling van de omgeving zoals de naast gelegen meubelboulevard. Volgens Bruls is de openbare orde, de veiligheid van bezoekers, beveiliging, omwonenden en politiemedewerkers in het geding als Monte Carlo nog langer open blijft. 

Zware formele waarschuwing

Op 20 januari 2016 heeft burgemeester Bruls al een zware formele waarschuwing gegeven aan Monte Carlo naar aanleiding van incidenten. De club heeft daarop een plan van aanpak opgesteld om incidenten te voorkomen, maar Bruls gaf toen ook al aan dat hij bij nieuwe incidenten sluiting voor langere tijd zou overwegen. Volgens Bruls zal de situatie zonder tijdelijke sluiting alleen maar verslechteren. De ondernemer moet wat hem betreft de tijd gedurende de sluiting gebruiken om de programmering zodanig aan te passen dat er een ander soort publiek naar club Monte Carlo komt. Voordat burgemeester Bruls de club echt sluit, krijgt de eigenaar twee weken de kans om zijn visie op de gebeurtenissen weer te geven. Bij club Monte Carlo was niemand bereikbaar voor commentaar.