Nieuws

Weg met die eikenprocessierups! Heumen begint op tijd

Eind deze maand begint Heumen met de bestrijding van de eikenprocessierupsen in eikenbomen. Door deze rupsen al in het begin te bestrijden, zegt de gemeente te voorkomen dat ze in groten getale in de bomen aanwezig zijn en overlast geven door de brandharen.
MALDEN - Eind deze maand begint Heumen met de bestrijding van de eikenprocessierupsen in eikenbomen. Door deze rupsen al in het begin te bestrijden, zegt de gemeente te voorkomen dat ze in groten getale in de bomen aanwezig zijn en overlast geven door de brandharen.
De bestrijding gebeurt met een biologisch bacteriënmiddel, waardoor alléén eikenprocessierupsen worden gedood. Daarbij heeft de gemeente vooraf gekeken of rondom de bomen die bespoten moeten worden beschermde vlindersoorten aanwezig zijn, want daar is bestrijding door middel van spuiten niet toegestaan.
De bestrijding gebeurt twee keer achter elkaar met een tussenpoos van tien tot veertien dagen. Daardoor wordt volgens de gemeente de overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk beperkt.

Wegzuigen of plukken

Het bacteriënpreparaat is veilig voor mens en dier, niettemin raadt de gemeente aan niet in de buurt van de nevel te gaan staan en ook geen dieren hieraan bloot te stellen tijdens spuit-werkzaamheden.
Op de locaties waar niet gespoten wordt en later toch overlast ontstaat, zal op een later moment worden overgegaan naar bestrijding van de eikenprocessierupsen door wegzuigen of  'plukken'.