Nieuws

Rechtszaak dood Winterswijker Te Selle: 'Waar is de tape gebleven?'

'Ik heb heel erg spijt van hoe het is gegaan.' Dat zei één van de verdachten die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Winterswijker Erik te Selle. Te Selle kwam om het leven bij een overval op zijn woning in juli 2014. In de rechtbank in Zutphen was vandaag het vervolg van de rechtszaak tegen twee van de drie verdachten.
ARNHEM - 'Ik heb heel erg spijt van hoe het is gegaan.' Dat zei één van de verdachten die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Winterswijker Erik te Selle. Te Selle kwam om het leven bij een overval op zijn woning in juli 2014. In de rechtbank in Zutphen was vandaag het vervolg van de rechtszaak tegen twee van de drie verdachten.
Voor de overval zitten drie mannen uit Moldavië vast. Twee van de drie mannen worden in Nederland berecht, de derde wordt in Moldavië vervolgd.
Te Selle en zijn vrouw werden thuis overvallen. Zijn vrouw werd in huis vastgebonden, maar overleefde de overval. Erik te Selle werd na de overval buiten gevonden. Hij was dood. Zijn mond was met tape dichtgeplakt, maar de vraag is of hij daardoor is overleden.

Spijt

Voor de 29-jarige Moldaviër, die vandaag spijt betuigde, was het de eerste keer dat hij in Nederland voor de rechter moest verschijnen. Hij is onlangs uitgeleverd door Rusland. 'Ik had geen intentie om hem vast te binden, wij wilden alleen maar naar binnen om iets mee te nemen.'
Een 28-jarige Moldaviër die eerder al zijn spijt betuigde voor de rechter in Zutphen was vandaag niet bij de zitting aanwezig. Een derde verdachte stond vorige week in zijn thuisland Moldavië voor de rechter. Daar hield de vrouw van de overleden Erik te Selle een emotioneel verhaal. Er is nog geen straf geëist tegen deze derde verdachte. 

Waar is de tape gebleven?

De zitting van vanmiddag ging eigenlijk maar over één ding: de tape waardoor Te Selle gestikt zou zijn. Volgens de advocaat van één van de Moldaviërs zou de tape verdwenen zijn terwijl hij het nog wil laten onderzoeken. 'Dat is belangrijk om te weten wat nu precies de doodsoorzaak is geweest.' 
Volgens de officier van justitie is de tape helemaal 'niet kwijt', maar ligt het gewoon bij de politie. Justitie vindt extra onderzoek niet nodig omdat de tape eerder al uitgebreid is onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. 
De verdediging mag van de rechter de broer van Te Selle horen over de tape, maar wees het verzoek om de forensisch coördinator hierover te horen, af. 
Op 14 juni wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Dan wordt bekend welke straf justitie eist tegen de twee Moldaviërs. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!