Nieuws

Palen in de grond in Nijmegen voor burgers die samen 2 miljoen euro steken in wind

Bijna 400 ton per stuk wegen ze. Voor elke windmolen die aan de Griftdijk in Nijmegen komt, moeten daarom maar liefst 28 heipalen de grond in. Maandagochtend is in alle vroegte begonnen met bouwrijp maken van de grond daarvoor. © @WindpowerNijmeg
NIJMEGEN - Bijna 400 ton per stuk wegen ze. Voor elke windmolen die aan de Griftdijk in Nijmegen komt, moeten daarom maar liefst 28 heipalen de grond in. Maandagochtend is in alle vroegte begonnen met bouwrijp maken van de grond daarvoor.
Het is een burgerinitiatief. De vier, later mogelijk vijf, windmolens worden geen eigendom van een energiemaatschappij, maar van ruim 1000 mensen die er samen 2 miljoen euro in hebben gestoken.
De verwachting is dat de molens langs de snelweg A15 in Nijmegen-Noord energie gaan opleveren voor 8.900 huishoudens. Dat is ongeveer de opbrengst van 59 voetbalvelden vol zonnepanelen.
De gedachte achter het produceren van eigen energie is: zo minder afhankelijk worden van grote, wereldwijd opererende marktpartijen. Én minder kwetsbaar worden voor ontwikkelingen die de energieprijs opstuwen. Daarmee leveren de deelnemers dicht bij huis een bijdrage aan een duurzame wereld en kunnen 100 procent groene stroom afnemen.
Het heien van de palen die de molens moeten dragen begint volgende maand. 'Als het grondwerk is gedaan, gaan de molens op transport vanuit de fabriek in Wekerom naar de locatie in Nijmegen,' zegt Pim de Ridder van  de coöperatie Windpower Nijmegen.
'Daar worden ze, stuk voor stuk, met een hijskraan op hun plek gezet. Per molen is een week nodig om hem te plaatsen. In de laatste fase worden de windmolens aangesloten op het elektriciteitsnet en kunnen ze energie gaan leveren.'
locatie molens / bron: http://www.windparknijmegenbetuwe.nl
De Ridder: 'Als alles volgens planning loopt zijn we in september klaar met de bouw en gaan onze vier windmolens energie opwekken.' Een gewenste vijfde molen laat nog even op zich wachten. Voor die vijfde turbine is de coöperatie nog in onderhandeling met de grondeigenaar.
De wieken met een diameter van 100 meter staan op masten van bijna 100 meter hoog. Voor de zekerheid is vanaf april 2013 tot augustus 2015 ter plekke de wind gemeten. Conclusie: het waait hard genoeg om geld op te leveren. De inschrijving voor Nijmeegse windaandelen is inmiddels gesloten.

Zie ook: