Nieuws

De grootste Gelderse moordmysteries: wie was de dader en waar is het lijk?

Honderden mensen in Nederland weten iets van een onopgeloste moord, blijkt uit onderzoek van de politie. Wat zijn de bekendste Gelderse cold cases?
ARNHEM - Honderden mensen in Nederland weten iets van een onopgeloste moord, blijkt uit onderzoek van de politie. Wat zijn de bekendste Gelderse cold cases?
Voor nabestaanden is het een verschrikking: je geliefde is om het leven gebracht, maar je weet niet door wie? Uit onderzoek van recherchekundige Evelien Aangeenbrug blijkt dat er in Nederland honderden mensen rondlopen die iets weten van een onopgeloste moord.

In totaal 138 cold cases

Ook in Gelderland zijn er moorden die omgeven zijn door mysteries. De politie in onze provincie richtte in 2013 een team op dat die zaken nog eens extra tegen het licht houdt. Er zijn in Gelderland 138 cold cases. Daarbij gaat het overigens niet alleen om moord en doodslag, maar om allerlei soorten misdrijven waar minstens 12 jaar cel op staat en die niet verjaard zijn. Voor moorden is de grens 1988, voor zedendelicten als verkrachtingen 1993.
Dit zijn de grootste Gelderse moordmysteries.

Wie ontnam het leven van Alex Wiegmink?

Het is 2003 als de 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink gaat hardlopen op de Posbank. De in Drempt wonende Wiegmink keert er nooit meer van terug. Een onderzoek met 35 rechercheurs, talloze flyers met getuigenoproepen: ze leiden tot de aanhouding van een verdachte, maar die wordt wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Hardlopers eren hem tot 2013 met de Alex Wiegmink memorial.

Wat gebeurde er met Duncan Zwakke?

Het is oktober 1989 als Zutphenaar Duncan Zwakke verdwijnt. Hij is dan 31 jaar. De politie gaat uit van een moord, maar een lichaam wordt nooit gevonden. De politie zoekt in 2015 weer naar de technicus, die in verband werd gebracht met drugshandel. Dat gebeurt na een groot artikel in dagblad De Stentor. Maar tot op de dag van vandaag is onduidelijk wat er precies met hem is gebeurd.

Wie vermoordde 'de Duivenman'?

Hij is een begrip in Apeldoorn en wijde omgeving: duivenmelker Henk Gerritsen. Een familieman die altijd voor andere mensen klaarstaat. Hij wordt op 30 maart 1998 gevonden in zijn slaapkamer. Gerritsen blijkt te zijn doodgeschoten met drie kogels. Het misdaadprogramma van Omroep Gelderland, Dossier Gld, maakt een reconstructie. 
De politie maakt in 2013 een computerspel om cold cases op te lossen, daarin staat de moord op Henk Gerritsen centraal. Er wordt met het spel gestopt vanwege de hoge kosten.

Werd Linda Mens in Zevenaar gedood om gokwinst?

Linda Mens woont het grootste deel van haar leven in Amsterdam, waar ze volgens Peter R. de Vries een bestaan leidt gedomineerd door drank en gokken. Ze gaat rond half april 1999 bij haar moeder in Zevenaar wonen. Na een avond in amusementshal Big Apple keert ze met een flinke gokwinst op zak huiswaarts. De volgende dag wordt ze gevonden, zonder geld op zak. Roof lijkt het dus het motief voor de moord.

Waar is het lichaam van Henk Peters?

Bij de moord op Henk Peters uit Doorwerth is bekend wie de dader is. Na een concert van Kane tijdens Koninginnenacht in Arnhem verdwijnt Peters spoorloos. De hobbyfotograaf wordt nooit gevonden. Frans J. uit Oosterbeek krijgt in een later stadium 18 jaar cel. Maar tot de dag van vandaag is onduidelijk waar Peters' lichaam gebleven is. Volgens de politie is de kans klein dat het lichaam ooit gevonden wordt.

Wat gebeurde er in de Culemborgse moordhoeve?

Arjan Pothuizen uit Culemborg heeft als hobby het ontrafelen van cold cases. Hij bijt zich samen met Manette Zeelenberg vast in de zaak rond Toon (76) en zijn zus Gerrigje (69) van Wiggen. Ze worden op 23 december 1923 op brute wijze afgeslacht om hun spaargeld. Maar wie zit er achter de moord in de 'moordhoeve' aam de Achterweg, een stille landweg onderaan de dijk tussen Culemborg en Beusichem? Het is tot de dag van vandaag onduidelijk.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!