Nieuws

Hoge eisen, maar milde straffen voor geweld tegen hulpverleners

ARNHEM - Een dag vol rechtszaken tegen verdachten van geweldpleging tegen hulpverleners en andere ambtenaren. Bij de rechtbank in Arnhem en Zutphen werden ruim 10 zaken behandeld. Deze week organiseert het Openbaar Ministerie de Week van de Veilige Publieke Taak. Personen met een publieke taak moeten ongestoord hun werk kunnen uitvoeren.
Volgens het OM gebeurt het helaas regelmatig dat medewerkers van zorg-, welzijn- en onderwijsinstellingen, openbaar vervoer, politie en gemeente geconfronteerd worden met agressie en geweld. Het OM wil opkomen voor deze mensen als ze slachtoffer worden van geweld.

Verhoging strafeis

Wanneer een slachtoffer bij de uitoefening van zijn beroep te maken krijgt met agressie en geweld, wordt de strafeis vaak verdubbeld. Dat gebeurde ook bij veel zaken vandaag. Bij de meeste zaken vandaag ging het niet om ernstig geweld. Vaker ging het om doodsbedreigingen en schelden. Bij de straffen die werden geëist ging het in de meeste gevallen om een taakstaf van enkele weken of een voorwaardelijke gevangenisstraf. In veel gevallen kwam de politierechter tot een opvallend lagere straf dan was geëist. Het Openbaar Ministerie gaat nog bekijken hoe hier op te reageren.