Nieuws

Jan Zoombelt (74) uit 't Loo moet wel doorwerken, want er is geen opvolger voor zijn fietsenzaak

HET LOO OLDEBROEK - Dat het ondernemerschap sores met zich meebrengt hoef je Jan Zoombelt (74) uit 't Loo niet te vertellen. Hij wil al jaren met pensioen maar kan geen opvolger vinden voor zijn fietsenzaak Zoombelt Tweewielers in Oldebroek. En dus moet hij door. Hij heeft al zijn personeel moeten ontslaan en staat nu alleen in de winkel en de werkplaats.
'Vanaf mijn 15e zit ik al in het vak. Dat is dus al bijna 60 jaar lang. Ik ben hier nog alle dagen. De dagen vliegen voorbij maar ik wil graag ook een beetje rust. Ook voor mijn vrouw. Ik had niet gedacht dat ik hier op mijn oude dag nog zou werken,' aldus Jan Zoombelt.
Hij nam de zaak over van zijn vader die net na de oorlog begon. 'Het was vanzelfsprekend dat ik in de zaak zou komen. Toen ik 8 of 9 jaar oud was zat ik al aan fietsen te sleutelen en te doen. Ik heb het altijd graag gedaan. Een beetje prutsen, een beetje doen. Ik weet niet anders, het zit er zo ingebakken.'

Kinderen willen niet

Jan realiseert zich dat je de verkoop van een bedrijf niet kunt afdwingen. Hij heeft zijn kinderen niet kunnen overtuigen om de zaak van hem over te nemen en wacht nu al jaren op een koper. Jan staat dus in de wacht en zijn geduld raakt langzaam op. 
'Je hebt geen keus je moet verder. Je stelt je het anders voor. Maar ik ben ook iemand van niet zeuren maar doen, aanpakken. Het is net alsof je op een racefiets zit en je moet een enorme berg op. Dan ga je ook niet afstappen, dan ga je verder. '
Op de tweede verdieping van de winkel staat een grote verzameling bromfietsen van de afgelopen 40 jaar. Jan is zelf ook Nederlands Kampioen racen geworden en heeft van 1962 tot 1971 aan wedstrijdsport gedaan. Hij wil graag verder met zijn hobby maar tot nu toe heeft hij daar geen tijd voor.

Oude vent

'Het is ook klaar en ik wil ook anders maar het moet wel kunnen. Het moet niet te lang duren want dan wordt Jan een oude vent. Er komt wel een moment dat er iemand komt. Ik wil nog wel werken maar de druk moet eraf van alle dagen moeten werken.' 
De vader van Jan werkte door tot zijn 88e. Jan hoopt dat hij dat niet hoeft te doen, maar zeker weten doet hij het niet.
Meer over dit onderwerp: zaterdag Gelderse Koppen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!