Nieuws

Herbeleef de Koude Oorlog in museum op vliegveld Teuge (in 2017)

Een historische Cessna
Vliegtuigen, straaljagers, tanks en jeeps van na de Tweede Wereldoorlog zijn straks te bewonderen in het Koude Oorlog Museum. Dat gaat eind 2017 open op vliegveld Teuge.
TEUGE - Vliegtuigen, straaljagers, tanks en jeeps van na de Tweede Wereldoorlog zijn straks te bewonderen in het Koude Oorlog Museum. Dat gaat eind 2017 open op vliegveld Teuge.
De Koude Oorlog is de periode van internationale spanning tussen 1945 en de val van de Berlijnse Muur in 1989; het was een gewapende vrede tussen de NAVO-landen in West-Europa en het Warschaupact - de landen achter het IJzeren Gordijn.
Initiatiefnemers van het museum zijn Lex Versteeg en Peter van de Noort. Zij richten zich op diverse doelgroepen: iedereen die de Koude Oorlog bewust heeft meegemaakt, maar ook jongeren die ruim na de val van de Berlijnse Muur zijn geboren.

Straaljager en Starfighter

De eerste vliegtuigen voor het museum zijn al aangeschaft. Zo staan in de hangar al een Mig-23 straaljager van de Tsjechische luchtmacht en een F-104 Starfighter. 
Het nieuwe museumgebouw op Teuge Airport waarin het Koude Oorlog Museum wordt gevestigd, krijgt de uitstraling van een hangar uit de jaren 50. 

Labyrint

In de expositieruimte (een zogenaamd´labyrint´) wordt in galerijen, vitrines en expositiezalen het verhaal verteld van de Koude Oorlog, aan de hand van vijftien markante momenten uit deze periode. Boven de expositie hangen markante vliegtuigen uit oost en west, stuk voor stuk hoogtepunten uit de Koude Oorlog.
In het museumgebouw staan de voertuigen opgesteld, maar soms worden deze naar buiten gereden om hun motoren te starten en te worden gedemonstreerd.