Nieuws

Welke maffe treinen rijden er door uw regio?

Ellen ten Damme in haar trein
Treinen vernoemd naar Gelderse streekgenoten, een Giro-roze trein en treinen met afbeeldingen van gewone mensen. Je komt van alles tegen op de Gelderse spoorlijnen. Wij hebben de leukste en meest bijzondere exemplaren op een rijtje gezet. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Treinen vernoemd naar Gelderse streekgenoten, een Giro-roze trein en treinen met afbeeldingen van gewone mensen. Je komt van alles tegen op de Gelderse spoorlijnen. Wij hebben de leukste en meest bijzondere exemplaren op een rijtje gezet.
We moeten nog een paar weken wachten op het roze Giro-peloton. Op 6, 7 en 8 mei razen de wielrenners door het Gelderse landschap. Tot die tijd kunnen we genieten van een speciale Giro-trein.
Arriva zet sinds afgelopen weekend de roze trein in. De versierde rijtuigen zijn onder andere te zien op stations Apeldoorn, Arnhem en Tiel.
Foto: Hans Remmers
Maar dit is niet de enige bijzondere trein die in Gelderland is te bewonderen. Arriva en Syntus maken er een sport van om de treinen te vernoemen naar bekende mensen uit de regio. Het treintype Lint 28 van Syntus heet bijvoorbeeld officieel Bennie Jolink. Ook andere geboren Gelderlanders staan op een trein, onder wie Erik Breukink en Gerrit Komrij. 
Ook zangeres Ellen ten Damme (geboren in Warnsveld) heeft een eigen trein, die overigens niet alleen maar in de Achterhoek rijdt.
Omroep Gelderland maakte een reportage toen de trein in gebruik werd genomen

Brengmodellen

Je hoeft niet per se bekend te zijn om te stralen op een trein. Vervoerder Breng was op zoek naar mensen die regelmatig de trein namen. Maar liefst 2000 mensen zagen dat wel zitten. Negen van hen werden uitgekozen om op de foto te gaan.
Omroep Gelderland ging kijken bij de fotoshoot van Natalina en Wietske:
Een aantal treinen op de Valleilijn tussen Ede en Amersfoort is vernoemd naar (inmiddels voormalige) bestuurders in die regio. Het gaat om:
- wethouder Henk Lambooij van Nijkerk
- wethouder Hans van Daalen van Barneveld
- Gelders gedeputeerde Marijke van Haaren
Minder persoonlijk zijn de ICE's die rijden tussen Amsterdam en Frankfurt. De snelle treinen zijn genoemd naar de tussenstops op die plaats. Dat betekent dat de ICE 4652 door het leven gaat als 'Arnhem'. 
Op dit filmpje is de 'Arnhem' te zien op het station in Arnhem
Dan zijn er natuurlijk ook nog de bijnamen 'Hondenkop' en 'Apekop'. Die laatste is de bijnaam van de Mat'64 Plan V. Bijzonder is dat de treinen sinds vorige week buiten dienst zijn. De laatste ritten werden gereden tussen Zutphen en Arnhem en tussen Arnhem en Ede-Wageningen.
Apekop - Foto: Yari de Graaf
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!