Nieuws

De tragiek van GelreDome: vol bij Justin Bieber, halfvol bij Vitesse

ARNHEM - Ooit gebouwd als supermodern stadion met verschuifbare grasmat, maar inmiddels een zielloze betonbak. GelreDome heeft een revolutionaire start, maar binnen een paar jaar wordt duidelijk dat veel te veel stoelen leeg blijven. Alleen Justin Bieber trekt voldoende fans.
Het is 21 juli 1996 als de bouw begint van een van de modernste stadions ter wereld, met 25.500 zitplaatsen. GelreDome is het eerste in Nederland met een verschuifbaar veld en na de ArenA het tweede met een schuifdak. Het project is de trots van Vitesse-voorzitter Karel Aalbers uit Velp. 
De naam van de voorzitter wordt door de fans gescandeerd bij de opening in 1998:

Huiselijke trekjes

Een verslaggever van dagblad Trouw krijgt in 1997 een rondleiding over de bouwplaats. GelreDome wordt 'het kloppend hart van de Gelderse economie' genoemd, 'een stadion met huiselijke trekjes'. De initiatiefnemers zetten in op 'het Big Smile-concept', waar hardrock en houseparty's niet inpassen.
Maar ...
in 2015 treedt hardrockband AC/DC op in GelreDome.
'De euforie in Arnhem overheerst,' vertelt TV Gelderland-presentator Pascal Kamperman voor de reportage over de evaluatie van de opening. In de reportage worden de eerste voorbereidingen voor het concert van de Spice Girls meegenomen. Het is GelreDome gelukt om de enorm populaire meidenband te strikken voor een concert. 
Dit is het complete optreden van de Spice Girls:
Bijna 20 jaar nadat de eerste paal de grond ingaat is van de euforie weinig meer over. De ronkende woorden en mooie beloftes van toen klinken nu vooral lachwekkend. De 'huiskamer' blijkt wel erg ruim bemeten als Aalbers in 2000 van het toneel verdwijnt.
Dieptepunt is het seizoen 2010/2011, als gemiddeld 15.000 supporters de thuiswedstrijden bezoeken.
Karel Aalbers wordt nog steeds op handen gedragen in Arnhem, ondanks het gedwongen vertrek van de voorzitter. In 2000 wordt hij door de club afgezet omdat wordt vermoed dat hij betrokken is bij fraude. De rechter veroordeelt Aalbers later tot twee maanden voorwaardelijke cel en 20.000 euro boete.

Niets helpt tegen lege stoeltjes

Zelfs de meest verstokte fan beseft nu dat het de Arnhemse club niet gaat lukken om het op vijf na grootste voetbalstadion van Nederland structureel vol te krijgen. De laatste keer is twee jaar geleden tegen Ajax, op 6 april 2014.
In GelreDome wordt lang geroepen dat er genoeg potentie is, maar waar die supporters vandaan moeten komen is niet duidelijk. Kaartjes met korting en zelfs sportieve successen, het helpt allemaal niet. Het stadion blijft voor een groot deel leeg. Met NEC en De Graafschap in de buurt heeft Vitesse bovendien te maken met stevige concurrentie. 

Symphonica in Rosso

Verder zit het stadion vooral vol tijdens optredens, zoals van Normaal en Justin Bieber. De concertreeks Symphonica in Rosso zorgt jarenlang voor veel inkomsten maar verhuist uiteindelijk naar de Ziggo Dome in Amsterdam. 
Een deel van het optreden van Doe Maar tijdens een Symphonica in Rosso-concert:
Dan zijn er nog allerlei andere problemen, het een wat groter dan het andere. Trainer Peter Bosz beklaagt zich begin 2015 over de staat van de grasmat: de spelers glijden uit. En ook het beweegbare veld en het schuifdak leveren problemen op.
Het is mooi geweest met dat slechte imago, vindt Vitesse nu. De sfeer moet terug. Bij wedstrijden worden nu delen van meerdere tribunes afgedekt met doeken, niet in de laatste plaats zodat het er op televisie beter uitziet. 
Een logische stap, vindt de een. Lelijk, vindt de ander. 
De Graafschap haakt ook in op de maatregelen in Arnhem:
GelreDome houdt met de doeken 21.248 zitplaatsen over. Daarmee zakt het Arnhemse stadion van de 6e naar de 8e plaats als het gaat om het aantal zitplaatsen.

De kegel van Karel

Natuurlijk zijn we benieuwd naar de reactie van Karel Aalbers op het nieuws dat het stadion wordt 'verkleind' maar hij wil niet reageren. Hij zegt druk bezig te zijn met andere projecten. Overigens probeert Aalbers in 2006 in Shanghai een grote dome neer te zetten, al snel 'Karels kegel' genoemd.
Het project sterft een stille dood.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!