Nieuws

Nijmegen eist minimaal 7,5 miljoen euro terug van Hilckmann

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil minimaal 7,5 miljoen euro terugvorderen van voormalig vleesverwerker Hilckmann. Dat bleek vanochtend in de rechtbank in Arnhem, waar het kort geding dient dat Nijmegen tegen het bedrijf heeft aangespannen.
Dat moet dan in een bodemprocedure.
Inzet is de 21 miljoen euro die de gemeente betaalde om een verhuizing van de vleesverwerker mogelijk te maken. De nieuwe vestiging in het Brabantse Haps ging echter nooit open, want de slachterij stopte op 24 februari vanwege tegenvallende cijfers.

'Dwaling en bedrog door Hilckmann'

De gemeente vermoedt dat de koopsom van 21 miljoen euro in de bedrijfsvoering is gestopt. 9 miljoen is onder meer gebruikt om een lening af te lossen aan ABN/AMRO, sprak advocaat Delissen vanochtend in de rechtszaal. De rest zou volgens hem zijn uitgegeven om verliezen te dekken. 'Daar was het geld niet voor bedoeld. Dat stond ook niet in de overeenkomst', benadrukte de raadsman.
Volgens hem vindt de gemeente dat er sprake is van dwaling en bedrog. Ze wil het opstalrecht niet teruggeven, maar wil voor het nadeel worden gecompenseerd. Met andere woorden: ze wil wel de gebouwen en gronden van Hilckmann houden, maar daar geen 21 miljoen voor betalen.
Vastgoedadviseur Zadelhoff heeft berekend dat de opstallen van Hilckmann ongeveer 14 miljoen waard zijn. Dus sowieso zou er volgens Delissen 7 miljoen euro terug moeten komen.

'Gemeente speelt vermoorde onschuld'

Advocaat Drijber van Hilckmann stelt dat de beschuldigingen van de gemeente volledig onterecht zijn. 'Nijmegen speelt de vermoorde onschuld. De gemeente is volledig meegenomen in de aanloop van de financiering.' Volgens hem wist de gemeente waar het geld aan zou worden besteed. 'Ze doen alsof ze van niets wisten, maar dat is dikke onzin.'
Collega Oostendorp benadrukte ook dat de gemeente wist dat de miljoenen zouden worden aangewend voor de voortzetting en exploitatie van het bedrijf. 'Het bedrag is niet voor niks op de rekening van het slachthuis gestort. Er is geen bouwdepot geopend.' De 21 miljoen zou een soort overbrugging zijn van de oude financier naar de nieuwe financier om te komen tot een investering in een nieuw bedrijf.
De advocaat zei verder dat de voormalig vleesverwerker geen verantwoording wil afleggen, omdat de administratie dan op straat komt te liggen. 'Het zou een eigen leven gaan leiden.' Ze vertelde ook dat het bestuur van Hilckmann is bedreigd.

Rechtszaal vol met werknemers Hilckmann

Ook de werknemers van Hilckmann zijn vanochtend bij de rechtszaak. Ze zijn met bussen afgereisd naar de rechtbank in Arnhem. De zaal is te klein voor alle belangstellenden. De medewerkers dragen t-shirts met daarop 'sociaal plan'. Door de tekst staat een streep.
Woensdagavond lieten de werknemers van Hilckmann ook al van zich horen, toen ze bij een geheime bijeenkomst van de gemeente zure appels uitdeelden.
Ze hopen dat de gemeente voor hen in de bres springt.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!