Arnhem

Vitesse maakt GelreDome in Arnhem 'kleiner'

ARNHEM - Vitesse gaat de capaciteit van GelreDome bij voetbalwedstrijden met 17 procent verkleinen. Met ingang van komend seizoen zal het aantal zitplaatsen van het stadion in Arnhem worden teruggebracht van 25.500 naar 21.248.
Bij de wedstrijden zullen grote delen van de Oost-tribune en de Noord-tribune en delen van de hoofdtribune worden afgedekt met doeken. Vitesse trekt de afgelopen seizoenen gemiddeld minder dan 19.000 toeschouwers. De club wil dat supporters dichter bij elkaar en dichter op het veld komen te zitten om daarmee de sfeer in het stadion te verbeteren.
Afbeelding: Delen van de tribunes worden afgedekt (gele lijnen) om de capaciteit van GelreDome te verkleinen (bron: Vitesse)
GelreDome werd eind jaren negentig gebouwd. Drijvende kracht achter de realisatie van het stadion (dat ook gebruikt werd voor EURO 2000) was toenmalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers.

Aantrekkelijk stadion

De thuishaven van de Arnhemmers was destijds met een schuifdak en een uitschuifbaar veld zijn tijd ver vooruit en dat zorgde voor een enorme aantrekkingskracht. Na de opening in 1998 trok Vitesse jarenlang een gemiddeld bezoekersaantal van ruim boven de 20.000 toeschouwers.
Na een periode van financiële en sportieve malaise bij Vitesse namen die aantallen echter af. Ondanks succes in de recente historie (Vitesse was tijdens de winterstop van het seizoen 2013-2014 gedeeld koploper met Ajax) kwam het aantal toeschouwers bijna nooit meer boven de 20.000.

Reputatie

De laatste jaren was er een bezettingsgraad van 68 procent. Doordat de onderste rijen, mede door veiligheidseisen van de brandweer leeg bleven, leek het bij televisieregistraties alsof het stadion half leeg was.
Dat bezorgde Vitesse een slechte reputatie. De algemene opinie in Nederland was dat Arnhem niet meer warm liep voor Vitesse. Opvallend is wel dat Vitesse nog altijd meer toeschouwers trekt dan clubs als AZ, FC Utrecht en aartsrivaal NEC.
Afbeelding: Vergelijking van onder meer stadioncapaciteit en toeschouwersaantallen (bron: Vitesse)

Dug-outs en hoeken

Behalve het terugbrengen van de capaciteit wil Vitesse nog meer stappen ondernemen om de sfeer in het stadion te verbeteren. Zo worden de dug-outs (de plek waar de trainers en de wisselspelers zitten) geïntegreerd in de hoofdtribune en denkt de club na over een manier om de grijze wanden in de hoeken van het stadion te bedekken.
Vitesse kan daarin niet zomaar verandering aanbrengen, omdat de club het stadion, dat ook gebruikt wordt voor popconcerten, huurt.

Prijzen

Met ingang van komend seizoen veranderen ook de prijzen voor kaartjes. Na drie jaar waarin de prijzen voor een seizoenskaart gelijk bleven, worden sommige kaarten duurder, maar sommige kaarten juist goedkoper. Een deel van de prijzen blijft hetzelfde.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!