Nieuws

Primeur Nijmegen met stroomopwekkende ruiten

In juni wordt het eerste Nederlandse kantoor voorzien van PowerWindows. Een pand in Nijmegen krijgt dan op elke verdieping een stroomopwekkende ruit om te testen of de uitvinding in de praktijk net zo goed werkt als op de tekentafel. Zo ja, dan kunnen een jaar later al hele kantoren voorzien worden van stroomopwekkende ramen. © Pixabay.com
NIJMEGEN - In juni wordt het eerste Nederlandse kantoor voorzien van PowerWindows. Een pand in Nijmegen krijgt dan op elke verdieping een stroomopwekkende ruit om te testen of de uitvinding in de praktijk net zo goed werkt als op de tekentafel. Zo ja, dan kunnen een jaar later al hele kantoren voorzien worden van stroomopwekkende ramen.

Delftse studenten

Er is een nieuwe methode om groene stroom met je ramen op te wekken. De PowerWindow ziet er precies hetzelfde uit als een normaal raam, maar wekt elektriciteit op. Het idee voor het stroomopwekkende glas komt van twee Delftse studenten, Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo. Zelfs sjeiks uit Dubai zouden al interesse hebben getoond.

Eigen stroom kantoren

De twee ontdekten tijdens hun afstudeeronderzoek dat je met een speciale coating licht kunt transporteren naar de zijkant van het glas. In de kozijnen vangen zonnecollectoren dat licht op en zetten het om in energie. Per vierkante meter glas kun je ongeveer een laptop van stroom voorzien, bij kantoren met heel veel glas neemt de power flink toe. Uiteindelijk hopen de studenten dat kantoren in hun eigen stroom kunnen voorzien.