Nieuws

Rechter moet eraan te pas komen bij conflict tussen Nijmegen en slachthuis Hilckmann

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen staat donderdag in de rechtbank tegenover slachthuis Hilckmann uit die plaats. Nijmegen wil geld van Hilckmann, dat 21 miljoen euro van de gemeente kreeg voor een verhuizing naar het Brabantse Haps (gemeente Cuijk).
De afgelopen weken heeft de gemeente zeven keer een formele uitnodiging gestuurd naar de slachterij om in gesprek te komen over de miljoenen. Hilckmann is volgens een woordvoerder van de gemeente niet ingegaan op die uitnodigingen. Dus is er volgens de gemeente geen andere weg dan naar de rechter te stappen. Donderdag om 9.00 uur treffen de partijen elkaar in de rechtbank van Arnhem. 
Hilckmann kondigde 24 februari plotseling aan dat het bedrijf ging sluiten.Tegenvallende cijfers en een exportvergunning naar China die er niet kwam, nekten de slachterij. Volgens het bedrijf hebben 'de sterk gewijzigde marktomstandigheden' tot gevolg dat de financiering van nieuwbouw in Haps niet meer mogelijk is.

Op straat gezet

De gemeente Nijmegen had de slachterij gekocht aan de Waalhaven om er huizen te kunnen bouwen. Hilckmann wilde een nieuw bedrijf bouwen in Cuijk. De gemeente trok daarvoor de portemonnee. In totaal zou het bedrijf ruim 27 miljoen euro krijgen. Vorig jaar zomer werd alvast 21 miljoen overgemaakt.
Geld dat is bedoeld voor de verhuizing naar Haps en voor het behoud van werkgelegenheid. Nijmegen wil dat geld nu terug. De verhuizing gaat immers niet door en alle 100 vaste personeelsleden zijn op straat gezet. Of het gemeentegeld er nog is, is onduidelijk. Hilckmann zou met een deel van het geld schuldeisers en leningen hebben afbetaald. 

1,4 miljoen boete voor Hilckmann

Donderdag moet dus de rechter in kort geding zich buigen over de kwestie. Inmiddels eist Nijmegen een boete van bijna 1,4 miljoen euro op, omdat Hilckmann haar verplichtingen in de koopovereenkomst niet nakomt. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt de boetebedragen. De rechter wordt gevraagd die boete nu op te leggen, omdat het bedrijf heeft geweigerd de boete vrijwillig te betalen.