Nieuws

Zalmroker loopt 20 miljoen euro mis door terughaalacties Jumbo

De zalmleverancier van Jumbo heeft zo'n 20 miljoen euro omzet misgelopen door de terughaalacties van twee maanden geleden. De supermarktketen haalde alle gerookte zalmproducten van H. van Wijnen uit de winkels op advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
ARNHEM - De zalmleverancier van Jumbo heeft zo'n 20 miljoen euro omzet misgelopen door de terughaalacties van twee maanden geleden. De supermarktketen haalde alle gerookte zalmproducten van H. van Wijnen uit de winkels op advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Dat zegt directeur Dick van Prooijen van zalmrokerij H. van Wijnen uit Krimpen aan de IJssel. Niet alleen Jumbo, maar ook Aldi en Makro stopten met Van Wijnen toen de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit constateerde dat het bedrijf het onderzoek naar de gevaarlijke Listeriabacterie niet op orde had. 
Uit onderzoek van Omroep Gelderland bleek dat niet alleen Van Wijnen, maar ook visverwerker Foppen uit Harderwijk vorig jaar de studies naar de bacterie niet op orde had om de juiste houdbaarheid te bepalen. De NVWA heeft het nieuwe onderzoek van Foppen inmiddels goedgekeurd. 
Listeria is gevaarlijk voor zwangeren, ouderen en zwakkeren die gevoelig zijn voor de bacterie en waarbij de gevolgen van een besmetting ernstig kunnen zijn.

Stukje in plaats van plakje

Van Wijnen is op dit moment druk bezig om de laatste hand te leggen aan de vierde versie van de Listeriastudies. Drie keer eerder keurde de NVWA een studie af. 'We hadden op een stukje zalm getest en niet op een plakje en dat was niet goed volgens de NVWA', aldus de directie van Van Wijnen. Volgens Van Wijnen trekken andere partijen de conclusie van de NVWA in twijfel dat de testen niet bruikbaar zouden zijn. 

Houdbaarheid verkort

Op dit moment hanteert de leverancier tijdelijk een Deens model om de houdbaarheid te bepalen. De uiterste houdbaarheidsdatum is inmiddels van 21 naar 12 dagen ingekort. 'En dat betekent even einde export, want we kunnen nu alleen nog bevroren zalm exporteren', zegt Van Wijnen.
'Die omzet die wij missen, wordt inmiddels ingenomen door andere partijen uit Oost-Europa waar blijkbaar andere interpretaties van de regels worden toegepast. De werkgelegenheid verplaatst zich hierdoor naar andere Europese landen.'
Eind april zou duidelijk moeten zijn of het onderzoek nu voldoet. En dan zal wellicht ook duidelijk worden of de zalm weer in de Jumbowinkels zal komen te liggen.

Extra controles bij visbedrijven

Volgens minister Schippers van Volksgezondheid zijn Foppen en Van Wijnen niet de enige bedrijven waarbij de studies niet op orde waren. Volgens haar is dit een 'algemeen probleem' in de visverwerkende industrie.
Als het onderzoek naar de uitgroei van de Listeriabacterie niet op orde is, kan aan het einde van de houdbaarheidsdatum niet worden gegarandeerd dat de vis nog veilig is om op te eten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat daarom dit jaar extra inspecties uitvoeren.
Van Wijnen staat inmiddels onder verscherpt toezicht van de NVWA. Bij Foppen is dit extra toezicht onlangs opgeheven.