Nieuws

Heerde herdenkt drama van de Klementbrug uit Tweede Wereldoorlog

In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog schoten Duitsers in Heerde nog twaalf mensen neer. Dit wordt ieder jaar herdacht. Aan de herdenking doen 100 nabestaanden, buurtbewoners en vrienden van de gevallenen mee.
HEERDE - In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog schoten Duitsers in Heerde nog twaalf mensen neer. Dit wordt ieder jaar herdacht. Aan de herdenking doen 100 nabestaanden, buurtbewoners en vrienden van de gevallenen mee.
Het leeft in het dorp. Net als in voorgaande jaren wordt vandaag om precies 07.00 uur het Drama van de Klementbrug herdacht.

Straf van de Duitsers

Het drama is een strafexecutie van de verliezende Duitsers. Het verzet had als opdracht gekregen de naburige Klementbrug onbeschadigd over te dragen aan de vanuit het zuidoosten oprukkende Canadezen.
Maar de verzetsmensen werden ontdekt en enkelen van hen werden geëxecuteerd. In de muur van de boerderij zijn nog steeds kogelgaten te zien.

Verborgen in boomgaard

Twee nachten hielden de verzetsmensen zich verborgen in het huis, de schuur en de boomgaard. Maar hun wachten op de Canadese troepen was tevergeefs. De Canadezen volgden uiteindelijk een meer zuidelijke route.
Woensdagmorgen om 07.00 uur vindt de herdenking plaats voor nabestaanden en buurtbewoners. Later in de week wordt herdacht door basisscholen en middelbaren scholieren.

Eikenhouten kruis

Op de plek waar de executie plaatsvond werd al in 1947 een monument opgericht. Het eikenhouten kruis is als een zwaard na de strijd in de grond gestoken. Indien zich een nieuw onrecht voordoet, kan het weer getrokken worden.
Juist in deze weken vinden in het oosten van het land veel herdenkingen plaats. Aan het eind van de oorlog vonden tal van incidenten plaats zoals in Heerde. Ook hebben veel steden en dorpen herdenkingen op de dag dat ze in 1945 werden bevrijd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!