Nieuws

Minister roept visindustrie op het matje: veiligheid vis niet gegarandeerd

Volgens minister Schippers van Volksgezondheid is het oppassen geblazen met zalm, rauw of gerookt. Het aantal schadelijke Listeriabacteriën kan te hoog zijn, waardoor iemand ziek kan worden. Ze vindt strengere maatregelen nodig om de hygiëne in de visindustrie te verbeteren.
ARNHEM - Volgens minister Schippers van Volksgezondheid is het oppassen geblazen met zalm, rauw of gerookt. Het aantal schadelijke Listeriabacteriën kan te hoog zijn, waardoor iemand ziek kan worden. Ze vindt strengere maatregelen nodig om de hygiëne in de visindustrie te verbeteren.
Dat antwoordt ze in reactie op 38 Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Gelderland. De veiligheid van kant-en klare visproducten blijkt niet in alle gevallen gegarandeerd.
Uit onderzoek van de omroep bleek dat twee leveranciers van gerookte zalm bij Albert Heijn en Jumbo hun onderzoek naar de Listeriabacterie vorig jaar niet op orde hadden. Volgens de minister ontbreekt in de viswerkende industrie goed onderzoek naar de uitgroei van de Listeriabacterie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat daarom dit jaar extra inspecties uitvoeren.

'Langere houdbaarheid is een risico'

Schippers noemt het een risico dat visverwerkers en supermarkten een langere houdbaarheid nastreven, terwijl volgens haar vanuit voedselveiligheidsoogpunt een kortere houdbaarheid nodig is. De NVWA gaat er daarom dit jaar streng op toezien dat studies naar de gevaarlijke Listeriabacterie op orde zijn.
Deze onderzoeken moeten de juiste houdbaarheid bepalen. Als er geen betrouwbaar onderzoek is, zal de NVWA de houdbaarheid terugbrengen naar vijf dagen. Als producten niet voldoen of bedrijven zich niet aan de regels houden, gaat de vis wat Schippers betreft uit de winkel.  
Gerookte zalm is als rauw product gevoelig voor de gevaarlijke Listeriabacterie. De minister gaat daarom ook met het bedrijfsleven praten om te kijken of er op de verpakking een waarschuwing voor risicogroepen komt. Bijvoorbeeld voor zwangeren, ouderen en zwakkeren die gevoelig zijn voor de bacterie en waarvoor de gevolgen van een besmetting ernstig kunnen zijn.

Geen Listeria op winkelzalm

Twee maanden geleden besloot Jumbo alle gerookte zalmproducten terug te roepen. Uit antwoord op de Kamervragen blijkt dat afgelopen jaar door de NVWA geen zalm in de winkel is gevonden waarop te veel Listeria zat.
Niet bij Jumbo (leverancier H. van Wijnen) en niet bij Albert Heijn (leverancier Foppen). Wel is bij één monster gerookte forel die door Van Wijnen aan Aldi is geleverd, te veel Listeria aangetoond. Jumbo besloot uiteindelijk geen gerookte zalmproducten meer af te nemen van leverancier H. Van Wijnen, omdat de Listeriastudies niet op orde waren. Het bedrijf staat inmiddels onder verscherpt toezicht.
Zalmleverancier Foppen uit Harderwijk die aan Albert Heijn levert, heeft sinds augustus 2015 de Listeriastudies weer op orde. Ook is onlangs het verscherpt toezicht bij dit bedrijf ingetrokken. 

Geen terugroepacties

Albert Heijn heeft vorig jaar geen terugroepacties ingesteld, ondanks dat de Listeriastudies bij Foppen niet op orde waren. 'Wij analyseren producten voordat ze worden uitgeleverd aan de winkels. Pas als analyses uitwijzen dat Listeria afwezig is, mag de gerookte zalm worden uitgeleverd. Daarom was er bij ons geen terugroepactie nodig', aldus de woordvoerder van Albert Heijn.

Meer lezen?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!