Nieuws

'Spaar mensenlevens': Burgemeester Neder-Betuwe eist snel maatregelen op A15

OPHEUSDEN - Er zijn dringend maatregelen nodig op de A15 in Neder-Betuwe, vindt burgemeester Kees Veerhoek. Hij wil dat verkeersminister Melanie Schultz van Haegen zo snel mogelijk een filedetectiesysteem laat plaatsen 'en zo mensenlevens helpt sparen'.
Directe aanleiding is het dodelijk ongeluk maandag op de A15. Een vrouw uit Tiel kwam om het leven toen de auto waarin ze zat werd geplet tussen twee vrachtwagens.
Veerhoek wijst erop dat er de afgelopen jaren veel ongelukken op de A15 in Neder-Betuwe zijn geweest. In 2013 en 2014 zijn er na Kamervragen maatregelen toegezegd, maar volgens de burgemeester is er nog steeds niet gedaan op het grondgebied van Neder-Betuwe.
'Het gaat om veiligheid. Het moet voor de minister duidelijk zijn dat er echt wat moet gebeuren', vindt de burgemeester. 'Ik begrijp dat verbreding niet morgen kan plaatsvinden, maar je kunt nu niet maken om geen filedetectiesysteem aan te leggen.; 

Onverwachte files, veel vrachtverkeer

Volgens Veerhoek gebeuren veel ongelukken door (onverwachte) filevorming. 'Binnen Neder-Betuwe staan er op de A15 (Dodewaard - Echteld) regelmatig files. Helaas worden automobilisten op het grondgebied van de gemeente niet gewaarschuwd voor filevorming.' En daar kan volgens hem snel verandering in komen. 'Er zijn eenvoudige systemen voor die niet zo duur zijn.'
Verder zorgt het vele vrachtverkeer - vaak in colonnes - voor ongelukken, zegt de burgemeester. 'Ook afleiding bij chauffeurs binnen of buiten de cabine levert onveiligheid op.'

17 km met drie op- en afritten

De A15 heeft in Neder-Betuwe van de oostgrens tot de westgrens een lengte van zo'n 17 kilometer. Binnen de gemeente zijn er drie op- en afritten, die aansluiten op belangrijke provinciale ontsluitingswegen (N233 en N323).
Rijkswaterstaat meldde in januari extra filedetectie tussen Ochten en Tiel te plaatsen. Ook worden invoeg- en uitvoegstroken langer gemaakt. Vandaag laat een woordvoerder weten dat dit tussen 2017 en 2019 gebeurt.
De zegsman benadrukt dat uit cijfers naar voren komt, dat de A15 niet als gevaarlijk te boek staat.
Voor jongeren die autorijles volgen, is de A15 een lastige weg. Vanwege de vele vrachtwagens valt het niet mee om de snelweg op te komen. Rij-instructeur Corné Verboon: 'Bij Tiel heb je nogal korte invoegstroken. Dan moeten alle zeilen bijgezet worden om veilig te kunnen invoegen.' 
Dinsdag reed verslaggever Arjan Hoefakker mee tijdens de rijles van Janine uit Tiel:

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!