Nieuws

Ouders overleden baby Jairo uit Arnhem staan terecht

De ouders van de in 2010 overleden Arnhemse baby Jairo staan vandaag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hen ervan dat ze de hand hebben gehad in de dood van hun zoon, door hem te mishandelen.
ARNHEM - De ouders van de in 2010 overleden Arnhemse baby Jairo staan vandaag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hen ervan dat ze de hand hebben gehad in de dood van hun zoon, door hem te mishandelen.
Jairo was 8 maanden oud toen hij onwel werd en naar het ziekenhuis moest. Daar overleed hij. De ouders gaven verklaringen die niet konden kloppen met letsel dat deskundigen aantroffen. Dat maakte ze tot verdachten.

Vervolging na dwang gerechtshof

Even leken de man (26) en de vrouw (25) de juridische dans te ontspringen, nadat de rechtbank in Arnhem de zaak naar de prullenbak verwees omdat in het onderzoek grove fouten waren gemaakt. 
Zo werd de moeder veel te zwaar onder druk gezet toen ze zich tijdens politieverhoren op haar zwijgrecht beriep. De rechercheurs dreigden autopsiefoto's van de baby te tonen en zeiden meerdere keren dat ze een slechte moeder was. Ook het Openbaar Ministerie ging haar boekje te buiten: de resultaten van de sectie op het lichaampje werden maandenlang achtergehouden. De ouders kregen de informatie pas nadat hun huis en het huis van de grootouders waren volgehangen met afluisterapparatuur. Bovendien werden tientallen opgenomen telefoongesprekken tussen de verdachten en hun advocaten te laat vernietigd.
De rechtbank in Arnhem oordeelde dat de verdachten hierdoor niet op een eerlijk proces konden rekenen. De officier van justitie werd niet-ontvankelijk verklaard. Het OM ging daarop in hoger beroep, waarna het gerechtshof in Arnhem bepaalde dat het stel zich alsnog voor de rechtbank moet verantwoorden. 
De advocaten van de ouders hebben al aangegeven zich hier niet bij neer te leggen. Volgens dagblad De Telegraaf gaan ze via een zogeheten preliminair verweer opnieuw proberen het OM niet ontvankelijk te verklaren.
Het programma Dossier GLD maakte eerder een reconstructie van de zaak, (reconstructie begint na 16 minuten):