Nieuws

Extra ogen en oren om radicalisering tegen te gaan

ARNHEM - 'Geradicaliseerde moslimjongeren zijn vaak geen moskeebezoekers, maar leven afgezonderd. Daarom is het moeilijk om vat op ze te krijgen.' Dat zegt Said Bouharrou van de Al-Moslimin moskee in Nijmegen. Bouharrou is één van de 23 mensen uit de Gelderse moslimgemeenschap die wordt opgeleid tot vertrouwenspersoon. Hij leert hoe hij radicalisering moet herkennen om zo extremisme te voorkomen.
De training wordt georganiseerd door het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Dat gebeurt in verschillende steden:
  • Nijmegen, 9 mensen
  • Ede, 3 mensen
  • Culemborg, 4 mensen
  • Tiel, 5 mensen
  • Geldermalsen, 2 mensen

Signalen

Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders traint deze mensen. 'Bij radicalisering moet je denken aan een extreme gedragsverandering.' Volgens Azarkan zie je bijvoorbeeld dat een jonge moslim ineens de oude vriendengroep achter zich laat en andere vrienden krijgt. 'Het kan ook zijn dat je kind ineens heel actief is op social media', aldus Azarkan.
'Ander signaal kan zijn dat je kind niet meer op school verschijnt. Een ov-kaart kan er in sommige gevallen voor zorgen dat je kind overal naar toe gaat reizen', merkt hij van ouders van radicaliserende kinderen. 
Volgens Azarkan wordt de Midden-Oosten problematiek uitvergroot en opgeklopt om zo jongeren te werven, die jihadstrijder willen worden. Hij zegt dat jongeren ook vaak binnen hun eigen omgeving mensen er op wijzen dat ze op een verkeerde manier de islam beleven. 
Said Bouharrou van de Al-Moslimin moskee vult aan: 'Laatst hoorde ik dat een jongere tegen een vader zei: je bent losjes met de religie, volg strikter de islam. Zo'n vertrouwenspersoon kan dan ingeschakeld worden om te achterhalen waarom een jongere strikter de islam volgt.'

7 keer om extra hulp gevraagd

Landelijk zijn er al 40 vertrouwenspersonen actief, zo ook in Arnhem en Nijmegen. Zij hebben het afgelopen jaar zo'n 100 keer met ouders gesproken over hun radicaliserende kinderen, nadat de ouders om hulp vroegen via de hulplijn radicalisering. In Gelderland moesten vertrouwenspersonen afgelopen jaar 7 keer met de ouders om de tafel om te praten over mogelijke radicalisering van een kind.
Volgens Farid Azarkan heeft dit in een aantal gevallen gewerkt. 'Het hoeft niet altijd zo te zijn dat ze op het punt staan om af te reizen. We zijn er soms ook op tijd bij. Bijvoorbeeld bij een autochtone bekeerling. Hij voelde zich alleen en niet gesteund en zocht daarom mensen die hem wel steunden. Zijn moeder gaf aan dat ze geen idee had met wie hij praatte en wilde graag weer in contact met hem komen om de vertrouwensband te herstellen. Wij hebben daarbij geholpen. Nu gaat ze elke twee weken met hem naar de moskee en praten ze weer met elkaar.'

Debat over radicalisering

Zaterdag 16 april is er in filmhuis LUX in Nijmegen een debat over radicalisering. Said Bouharrou: 'Onderwijzers, politieagenten, bestuurders van gebedshuizen en politici worden anno 2016 in toenemende mate geconfronteerd met heftige opvattingen en gedragingen vanuit de maatschappij. Daarom organiseren we samen met verschillende partijen een debat over deze problematiek.' 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!