Nieuws

Megastal voor 5100 geiten veroorzaakt onrust in Rossum

ROSSUM - Een mega-geitenstal in Rossum zorgt voor veel onrust onder buurtbewoners. Van der Schans Melkgeiten B.V. wil aan de Schoofbandweg een bedrijf voor 5100 geiten neerzetten.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maasdriel staat achter de plannen en gaf onlangs groen licht voor het aanpassen van het bestemmingsplan. Daarmee is een belangrijke horde voor de komst van het bedrijf genomen.

Angst voor stank en leefbaarheid

In de buurt zijn mensen bang voor te veel ammoniakuitstoot. Dit zou ten koste gaan van de leefbaarheid voor planten en vogels. Verder zijn ze bang voor stankoverlast. Een aantal buurtbewoners is aangesloten bij Stichting Dorp en Landschap Bommelerwaard. De stichting heeft samen met de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) bezwaar gemaakt bij de Raad van State tegen de plannen voor de megastal.

'Geen gevaar voor gezondheid'

Ook andere partijen hebben zich over de zaak gebogen. GroenLinks in de provincie Noord-Brabant maakt zich zorgen over de risico's van Q-koorts. De GGD zegt dat de stal geen bezwaar voor de gezondheid van de bevolking hoeft te zijn als Van der Schans zich maar strikt aan de regels houdt. Daarbij zou het advies zijn om de geiten binnen te houden, maar dat wil Van der Schans nu juist niet.

Geiten spelen buiten

Eigenaar Alexander van der Schans laat weten dat hij het nog erg vroeg vindt om vast te stellen hoe alles er uit komt te zien. De plannen zijn er zeker, maar kunnen altijd worden aangepast als dat nodig blijkt te zijn. Hij wil een bedrijf met wat hij zelf noemt 'vernieuwende systemen'. Hij wil dat de geiten buiten kunnen lopen en kunnen klimmen en spelen.
Van der Schans heeft al een bedrijf met 3500 geiten aan de Molenstraat in Hurwenen. Op de beoogde locatie aan de Schoofbandweg zat een varkensbedrijf. Van der Schans wil hier drie schuren voor 1700 geiten per schuur nieuw gaan bouwen. Hij heeft de nieuwe locatie nog niet in zijn bezit.