Nieuws

'Snel duidelijkheid over kortetermijnoplossing Eusebiuskerk'

Het werk bij de Eusebiuskerk in Arnhem ligt nu stil, maar binnen twee à drie weken moet er meer duidelijkheid zijn over de toekomst van de kerk, zo denkt voorzitter van de Stichting Eusebius Arnhem, Hans Winters. © WikiCommons
ARNHEM - Het werk bij de Eusebiuskerk in Arnhem ligt nu stil, maar binnen twee à drie weken moet er meer duidelijkheid zijn over de toekomst van de kerk, zo denkt voorzitter van de Stichting Eusebius Arnhem, Hans Winters.
De laatste restaurateurs vertrokken donderdag bij de kerk. Vanaf nu kost het leegstaan van de Eusebius 10.000 euro per maand en brokkelt het natuursteen verder af. Het is dus noodzaak dat er snel een oplossing komt.
'Vanochtend heb ik van gedeputeerde Josan Meijers gehoord dat ze op zeer korte termijn een afspraak heeft met de gemeente en het rijk om snel een oplossing te vinden. Dan moet er gesproken worden over een kortetermijnoplossing en over de langetermijnoplossing, want zo kan de kerk misschien in september 2019 klaar zijn', vertelt Winters.

'Steigers kunnen niet weg'

Ondanks dat het werk stil ligt, blijven de steigers en de bouwketen wel rond de kerk staan. 'Die steigers kunnen ook niet weg. Als dat weg wordt gehaald levert dat ook gevaar op voor voorbijgangers', aldus de voorzitter.
Dat kost de Stichting Eusebius Arnhem dus wel 10.000 euro per maand. 'Daar hebben we nog wel een klein buffertje voor, maar ik denk dat dat maximaal een half jaar zo door kan gaan. Dan hebben wij dat geld ook niet meer, dus binnen nu en een aantal maanden moet er wel een oplossing komen.'
Als dat niet lukt en de stichting gaat failliet, dan ontstaat er een moeilijke situatie. Dan wordt de kerk weer eigendom van de protestantse gemeente in Arnhem, maar die hebben dat geld ook niet. 'Dus dan komt het bij de gemeente terecht. Dan is de veiligheid en de kerk een verantwoordelijkheid van de overheden. Maar er is goede wil van de provincie en de gemeente om dit op te lossen.

Ministerieel overleg

Al met al komt het er op neer dat het voor de stichting nu weer even afwachten is. 'Binnen nu en twee à drie weken moet er ministerieel overleg zijn geweest. Dan moet er in ieder geval duidelijkheid komen over de oplossing voor de korte termijn. De oplossing voor de langere termijn zal waarschijnlijk wel wat langer duren.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!