Nieuws

Arnhems monopolyspel kent een moeilijke start: Eusebiustoren in de steigers, of niet?

ARNHEM - Er zijn er nu 2500 van gemaakt, de Arnhemse editie van het beroemde bordspel monopoly. Maar het kende een moeilijke start. De Arnhemse ondernemers, de belangrijkste sponsoren van deze speciale editie, waren moeilijk te porren om mee te doen.
'Waar dat aan ligt, ik weet het niet', zegt initiatiefnemer Gerard Mulder uit Apeldoorn. 'In Apeldoorn en Deventer ging het een stuk voorspoediger, daar lag het spel voor de kerst in de winkel. Misschien zijn ze in Arnhem wat achterdochtiger,' zegt hij bij de presentatie in Stadsvilla Sonsbeek. Want het spel is er nu toch echt. Met niet alleen de Ketelstraat, Velperplein en de Steenstraat, maar ook de Hommelstraat, om maar wat te noemen.

Eusebiustoren: in of uit de steigers?

De Arnhemse straatnamen voor het spel waren snel gevonden, maar toen rees het volgende probleem. Op het bord moest natuurlijk ook de Eusebiustoren. Maar dat idee was nog niet geboren, of de discussie op Facebook barstte los over de vraag of de Eusebius in de steigers moest worden afgebeeld, of niet. Gerard Mulder: 'Ja, ik heb wat te stellen gehad met die Arnhemmers. De een wilde de Eusebius zoals hij echt is, de ander zei dat de toren al tien jaar in de steigers staat en dat hij zo afgebeeld moet worden. We hebben als middenweg de toren wat minder prominent op het bord gezet, maar wel in de steigers.'

Oud wethouder van Gastel raakte geld kwijt

Voor de onthulling van het bordspel is voormalig wethouder van Arnhem Margreet van Gastel gevraagd  In haar hand een foto van haar zelf, als acht-jarige, achter een monopoly-spel. Het kind kijkt donker over de dobbelsteen in de camera. 'Je ziet het naderend onheil al,' lacht van Gastel, 'Want ik verloor altijd. Ik legde reservepotjes met geld aan, die ik verstopte onder de tafel. Maar die raakte ik dan weer kwijt, ik vergat dat geld. En dan verloor ik dus. Ik wilde altijd graag Velperplein, Ketelstraat en Steenstraat hebben. Daar kon je even bijkomen voordat je werd kaalgeplukt door je opponenten die natuurlijk de Coolsingel en de Kalverstraat in bezit hadden.'
Zaterdag kunnen de Arnhemse edities van monopoly worden opgehaald in Stadsvilla Sonsbeek door de mensen die het spel in de voorverkoop hebben gekocht. Van de 2500 zijn er nu ongeveer 2000 verkocht.