Nieuws

Gelders restauratiefonds voorlopig van de baan; geen meerderheid Provinciale Staten

geld voor restauratie Eusebiuskerk is op
Er komt voorlopig geen Gelders restauratiefonds. Daarvoor is geen meerderheid binnen Provinciale Staten van Gelderland.
ARNHEM - Er komt voorlopig geen Gelders restauratiefonds. Daarvoor is geen meerderheid binnen Provinciale Staten van Gelderland.
Zowel de ChristenUnie als de SP wilden geld reserveren voor een restauratiefonds voor de restauratie van Gelderse Rijksmonumenten. De ChristenUnie wilde daarvoor de 16 miljoen euro gebruiken die de provincie Gelderland vorig jaar overhield. De SP wilde 23 miljoen steken in cultureel erfgoed.

Noodkreet

Beide partijen kwamen met hun voorstel na een noodkreet van de Eusebiuskerk in Arnhem. De kerk wordt gerestaureerd, maar heeft een tekort van 20 miljoen euro. Het geld is inmiddels op en donderdag stoppen de laatste werkzaamheden.
Maar niet alleen de Eusebiuskerk kampt met problemen. Er zijn in Gelderland zo'n 29 Rijksmonumenten die voor een grote restauratie staan en daar is 69 miljoen euro voor nodig. De provincie krijgt jaarlijks 1,7 miljoen euro voor het onderhoud aan Rijksmonumenten. Daarvan zijn er zo'n 8000 in Gelderland.

Wachten op Den Haag

Gedeputeerde Josan Meijers gaat binnenkort samen met de gemeente Arnhem praten in Den Haag, in de hoop afspraken te kunnen maken over onder meer de Eusebiuskerk. Want bij de overdracht van de taken van het Rijk naar de provincie in 2012 zijn er nog geen afspraken gemaakt over de renovatie van bijzondere monumenten, zoals de Eusebiuskerk en landgoed Huis Sevenaer. Meijers wil dat gesprek afwachten en daarom nu niets zeggen over geld.
Bij andere partijen in Provinciale Staten was er vooral geen steun voor de voorstellen omdat binnenkort gesproken wordt over het gehele cultuurbeleid van de provincie. Onderhoud van cultureel erfgoed is daar een onderdeel van. De angst bestaat dat het nu al toekennen van geld aan een restauratiefonds ten koste gaat van bijvoorbeeld geld voor musea en podiumkunsten.