Nieuws

Verticaal tegen muren dansen, dat doen deze jongeren uit de Achterhoek

WEHL - De hoogte is zeker een meter of twintig. Evelien Helder, haar broer Sjoerd, Anna-Sophie Postmaa en Owen Evers maken zich vast aan allerlei touwen. Er klinken vier klikken en de vier dansers stappen zonder dralen uit de kleine raampjes van de voormalige graansilo in Wehl. De training kan beginnen.
Verticaal dansen is een combinatie van sierlijke bewegingen, maar de jongeren springen springen ook wat af en bovendien tillen ze elkaar ook regelmatig op. Het is een bijzonder gezicht. Reizigers op weg naar het station kijken met open mond naar boven. 
Als het aan de dansers van de Achterhoekse groep Sky Motion ligt, gaan zij het helemaal maken met hun bijzondere manier van dansen. Niet op de grond, maar hoog in de lucht en dan verticaal. Hangend aan touwen bewegen de dansers zich tegen de muren, gecombineerd met een lichtshow en muziek. 

Didam op Stelten

De vier twintigers kennen elkaar van vroegere acrobatielessen maar waren elkaar een beetje uit het oog verloren. Het bekende verhaal: studie en werk gaan voor, maar toch bleef het kriebelen. Evelien Helder uit Doetinchem bracht de oude club weer bij elkaar om samen op te treden tijdens het festival 'Didam op Stelten'.
'Het beviel echt heel erg goed', vertelt Evelien. 'We vonden het zo leuk dat we hebben besloten om er vol voor te gaan.'
Inmiddels is het gezelschap Sky Motion gevormd, samen met enkele technici. De jongeren kregen met veel aspecten te maken, niet in de laatste plaats een heel praktisch punt: geld. Boxen, touwen, klimspullen, beamers en het vele reizen; alles is duur.

Walhalla voor verticale dansers

Daarom is Sky Motion een crowdfundactie gestart. 'In het begin kregen we alleen geld van familie en vrienden', weet Owen nog. 'Maar na een tijd steunden diverse bedrijven uit de regio ons, omdat ze het zo tof vinden waar we mee bezig zijn.' Uiteindelijk kregen de jongeren 1500 euro bij elkaar.
En dat geld is nodig ook, want vrijdag 8 en zaterdagavond 9 april treden ze met hun voorstelling 'Colours of the year' op in het Belgische Ieper tijdens het festival 'De gevleugelde stad'. Dat is echt het walhalla voor verticale dansers.
'Sommige groepen waren echt jaloers op ons dat we daar nu al mochten staan', lacht Sjoerd. 'Er schijnen daar 200 programmeurs uit binnen- en buitenland rond te lopen.' De jongeren hopen dat dit optreden voor de grote doorbraak zorgt.

Leuk zakcentje

Het hoeft zeker geen werk te worden, maar het mag wel een leuke hobby zijn waarmee ze een leuk zakcentje kunnen verdienen. Voor Anna-Sophie is dat niet het belangrijkst. 'Ik wil optreden! Liefst zo'n twintig keer per jaar en op mooie plekken in mooie steden. Dat is mijn droom'.
Daar kan Postmaa vandaag en morgenavond mee beginnen in Ieper. Beide keren treedt Sky Motion om 21.15 uur op. De toegang is gratis.