Arnhem

Burgers' Zoo Arnhem bouwt grootste overdekte mangrove ter wereld

ARNHEM - Het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo gaat de grootste overdekte mangrove ter wereld bouwen. Het moet in het voorjaar van 2017 klaar zijn en gaat vijf miljoen euro kosten.
Burgers' Mangrove wordt 3000 m2 groot. Zeekoeien, vlinders, vissen, vogels, reptielen en krabben leven er in een ruimte. Het was een idee van bioloog Stef van Campen van Burgers' Zoo.
Directeur Alex van Hooff met een schets van de mangrove

Kraamkamer van de oceaan

Mangroves worden wel de kraamkamer van de oceaan genoemd. Talloze vissoorten en andere bewoners van het tropisch koraalrif komen er ter wereld. Dat trekt weer grote aantallen vogels, reptielen en zoogdieren aan die hun voedsel of beschutting in deze vaak lastig doordringbare natuurgebieden zoeken.
Beelden van een mangrovebos in Hawaï:
De bezoeker in Burgers' Mangrove start in het nagebootste Centraal-Amerikaanse Belize met karakteristieke huisjes. Van daaruit wandelt hij het ecosysteem van de mangrove in waar alle dieren leven.

Leguanen

Dan loopt de bezoeker een zandstrandje op met onder andere leguanen. Dat dient als overgang tussen het land en de zeekoeienkreek, waar hij met een brug overheen loopt.
De vlonder kronkelt door een mangrovebos en komt uit bij een moddervlakte, waar overal krabben bij eb druk bezig zijn om hun voedsel te verzamelen en bij vloed een veilig heenkomen te vinden. Ook vissen en mangrovekwallen zijn van dichtbij te spotten.

Panoramaruit

Door een panoramaruit van 1,8 bij 12 meter staat de bezoeker vervolgens oog in oog met zeekoeien. 
Nergens in Europa leven zoveel verschillende mangrovedier- en plantensoorten samen onder een dak. 
Voor Burgers' wordt het de vierde grote overdekte attractie na de Bush, Desert en Ocean. De Mangrove komt op de plaats waar nu de vogelafdeling van Burgers' Zoo is. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!