Nieuws

Extra beveiliging op Syntusbussen na gewapende overval Apeldoorn, maar chauffeurs willen ook geen cash meer

APELDOORN - De bussen van Syntus op de Veluwe worden per direct extra beveiligd. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen vakbond FNV, de ondernemingsraad en de directie. Aanleiding voor de bijeenkomst dinsdag is een gewapende overval op een lijnbus in Apeldoorn.
De beveiligers komen op de stations, rijden soms achter bussen aan en zullen incidenteel ook op de bus zelf aanwezig zijn.
Daarnaast zijn er met de politie aanvullende afspraken gemaakt. 'We zijn blij dat de politie met extra toezicht en intensieve controle bijdraagt aan het verhogen van de veiligheid voor onze medewerkers en reizigers', zegt Syntus-directeur Richard Bruns. De beveiligers zullen in ieder geval tot 1 mei worden ingezet. Daarna volgt een plan van aanpak dat in de komende tijd wordt opgesteld. 

Vuurwapen

Bij een overval maandagavond moest de chauffeur onder bedreiging van een vuurwapen een geldcassette afgeven. Volgens Syntus was het de derde overval op een bus van de vervoerder in een half jaar tijd.
Buschauffeurs legden dinsdagochtend uit onvrede hun werk neer. Ze zijn de overvallen zat en dreigden met meer acties als er geen veiligheidsmaatregelen zouden worden genomen.

Niet bang

'Nee, ik ben niet bang', vertelt een chauffeur die dinsdagavond op het punt staat te vertrekken vanaf het busstation in Apeldoorn. 'Als je bang bent, had je een ander beroep moeten kiezen.' Een ander verklaart ook niet erg geschrokken te zijn.
'Sommige collega's wel. Ja, het kan ook mij overkomen. Maar ik rijd nog rustig met een bakje geld. Het is goed dat er extra beveiliging komt. Laten we eerst maar eens zien hoe dat tot 1 mei gaat lopen.'

Ziek thuis zitten

'Kijk', zegt weer een andere chauffeur, 'dé oplossing is dat al het geld uit de bus gaat. Geen cash geld meer. Klaar!' 
Een passagier sluit zich bij hem aan: 'Ik heb me er vanmorgen over verbaasd dat de chauffeurs nog werken met kaartjes en geld. We hebben toch de OV-chipkaart? Mijn broer was buschauffeur in Amsterdam. Hij is regelmatig overvallen en de impact daarvan is ongelooflijk groot. Veel chauffeurs komen ziek thuis te zitten. Haal toch gewoon dat geld uit de bus, dan is het opgelost.'