Nieuws

Bemmel: geboorteplaats van een van de eerste Gelderse Tiny Houses

BEMMEL - Wat meer vrijheid om te reizen en niet meer in de wurggreep van een hypotheek voor een veel te groot huis. Willen we dat stiekem niet allemaal? Marjolein Jonker doet het. In Bemmel wordt op dit moment getimmerd aan haar Tiny House; een klein huisje met een hele filosofie erachter.
'Hier komt een houtkacheltje, daarnaast de keuken, dan de WC en het zitbad, dan de trap naar het bed op de vlonder, een zithoekje en daar nog wat kastjes.' Timmerman Dimka Wentzel beschrijft de indeling van het Tiny House dat hij aan het maken is en hij is snel klaar, de woning krijgt een oppervlakte van slechts zo'n twintig vierkante meter.

Tiny House Movement

Toekomstige bewoner Marjolein Jonker kijkt ondertussen verlangend naar de papieren schetsen van haar huisje. Marjolein, die nu nog in een standaard rijtjeshuis woont: 'ik wilde al een tijdje iets anders, maar wat ik wilde was niet te betalen. Ik wilde ergens een vrijstaand huisje tussen het groen. Door nu zo'n Tiny House te kopen kan dat wel.' Marjolein raakte geïnspireerd door plaatjes van Tiny Houses uit Amerika waar the Tiny House Movement is ontstaan: mensen die niet meer krom willen liggen voor de hypotheek van een veel te groot huis en die bewuster willen leven. 

Kleinere voetafdruk

Want behalve klein en goedkoop zijn Tiny Houses ook minder belastend voor het milieu. Zo wekt het exemplaar van Marjolein straks zelf zijn stroom op met zonnepanelen, wordt het verwarmd door een houtkachel en hoeft het niet aangesloten te worden op het riool. Marjolein Jonker: 'Ik heb een composttoilet met gescheiden reservoirs voor urine en ontlasting. Dat stinkt ook minder en dat is wel handig in zo'n klein huisje', lacht Marjolein. Bovendien kan ik de gecomposteerde ontlasting weer gebruiken als mest voor mijn groentetuintje.' Marjolein wil op deze manier een kleinere 'voetafdruk' achter laten op de aarde.

Ontspullen

Ondertussen heeft Marjolein haar huidige onderkomen al behoorlijk leeg geruimd. Dat 'ontspullen' geeft haar rust. Marjolein: 'Ik wil gewoon eenvoudiger gaan leven en ik heb niet zo veel nodig.' Alleen bij de kledingkast krijgt ze het nog even moeilijk: 'Ik heb nog veel te veel schoenen, die kunnen nooit allemaal mee.'
Wie meer wil weten over Tiny Houses kan terecht op de website van Marjolein Jonker