Nieuws

Burgemeester Van Rumund: 'Staatssecretaris, kom naar Wageningen en praat met Tri'

ARNHEM - Staatssecretaris Dijkhoff moest maar eens naar Wageningen komen om te praten met de 13-jarige Tri Pham. Dat zegt burgemeester Geert van Rumund. Dijkhoff besloot afgelopen week dat de in Nederland geboren Tri met zijn ouders naar Vietnam moet worden uitgezet.
Het gezin komt niet voor een kinderpardon in aanmerking, omdat ze niet voldeden aan de meldingsplicht, zo schreef Dijkhoff in een brief aan Van Rumund. De burgervader ging vervolgens persoonlijk bij de familie Pham langs om het slechte nieuws brengen. Het nieuws sloeg in als een bom en ook in de schoolklas van Tri werd veel gehuild om de uitzetting.
Van Rumund: 'Ik zou willen zeggen: staatssecretaris, kom naar Wageningen, kom eens kijken en kom eens praten met zo iemand als Tri, want dáár gaat het om.'  Komende week neemt van Rumund direct contact op met de nieuwe kinderombudsman zodra die is beëdigd door de Tweede Kamer, zegt van Rumund..

'Binnen 28 dagen het land uit'

Een woordvoerster van staatssecretaris Dijkhoff zegt tegen Omroep Gelderland dat de rechter, het IND en de staatssecretaris naar de situatie van de familie Pham hebben gekeken. 'Er is door diverse instanties geen aanleiding gevonden om een verblijf van de jongen en zijn gezin te rechtvaardigen. Tri en zijn familie moeten binnen 28 dagen het land uit.' Deze termijn is al verstreken, zegt ze.  

'Dit is niet terugsturen, maar wegsturen'

In het programma In GLD Live zei van Rumund zondagochtend dat Tri niet wordt teruggestuurd naar Vietnam, maar feitelijk wordt weggestuurd. Eerder noemde Van Rumund het besluit al 'een harteloze wijze om met kinderrechten om te gaan.'

Veel steun

Er is veel steun voor Tri Pham, zo wordt de petitie tegen de uitzetting al ruim 4100 keer ondertekend. Komende zaterdag is er in Wageningen een manifestatie tegen de uitzetting van de familie Pham. Volgende week zal burgemeester Van Rumund opnieuw contact opnemen met Dijkhoff om te strijden voor de familie Pham. 'Ik weet me in dat gesprek dan heel erg gesteund door heel, heel veel mensen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!