Cultuur

Esmée Denters: YouTube, yoghurtijs en Ahoy

Screenshot De Weg naar Ahoy
Dankzij YouTube-filmpjes die ze op haar slaapkamer in Oosterbeek maakte, werd ze op haar achttiende een ster. Anno 2016 werkt Esmée Denters (27) in Londen in een yoghurtijswinkel. Het kan verkeren. Maar ze is bezig met een comeback. Eerste halte: Ahoy Rotterdam.
ROTTERDAM - Dankzij YouTube-filmpjes die ze op haar slaapkamer in Oosterbeek maakte, werd ze op haar achttiende een ster. Anno 2016 werkt Esmée Denters (27) in Londen in een yoghurtijswinkel. Het kan verkeren. Maar ze is bezig met een comeback. Eerste halte: Ahoy Rotterdam.
Augustus 2006. Esmée maakt een kanaal aan op YouTube. Ze zingt liedjes op haar slaapkamer, vooral covers, en maakt daar filmpjes van. En dat blijft niet onopgemerkt. 
Esmée zingt Irreplaceable van Beyonce:
Haar filmpjes worden miljoenen keren bekeken en platenmaatschappijen melden zich. Ze kiest voor het label van Justin Timberlake. Ze staat in het voorprogramma van de Amerikaanse superster en mag met hem toeren. In 2009 komt haar album Outta here uit. De single komt in de hitparades. Ze brengt nog enkele vrij succesvolle singles uit, maar dan is het over. Haar label ziet een tweede album niet zitten.

Hoe nu verder?

Wat nu? Niemand lijkt meer geïnteresseerd in haar. Van haar management verneemt ze taal noch teken. Esmeé keert uiteindelijk terug naar Oosterbeek, naar haar moeder. Waar ging het fout? Ze weet het even niet meer. Ze komt maandenlang nauwelijks buiten. Maar zo kan het niet verder, weet ze. Ze heeft succes gehad, ze heeft mooie dingen gedaan, ze heeft kwaliteiten. Weg uit Oosterbeek, hup naar Londen. Ze wil zich 'herontdekken' als artiest.
Esmée zet weer liedjes op YouTube, daar waar het voor haar begon. 'Dat zijn de mensen die altijd in me hebben geloofd en die dat nog steeds doen', zegt ze in een videoserie op internet.
Esmée zingt Hello van Adele:
Geen aantallen views waarvan je achterover valt, maar zo laat ze tenminste zien dat ze er nog is en ze voelt zich gesteund door reacties van fans. Ze werkt aan een mini-album, een ep, dat komende zomer moet verschijnen. 'Ik heb nu een veel beter idee van wat ik wil maken en wat ik van mezelf wil laten horen. Ik wil iets laten horen wat heel eigen is.'
Een uitnodiging voor Symphony 31 deze zaterdag en komende maandag in Ahoy, waar bekende hits worden uitgevoerd door artiesten, dj's en orkest, komt als geroepen. 'Een te gekke kans.'

Leren van Lady Gaga

Esmée heeft er vertrouwen in dat haar rol in de muziek nog niet is uitgespeeld, zei ze deze week tegen NRC. 'Ik heb met Lady Gaga in de studio gezeten toen ze nog niet bekend was. Zij vertelde dat ze was gedropt door haar label, toen ze nog onder haar eigen naam muziek maakte. Pas daarna heeft ze Lady Gaga gecreëerd. Van dat soort momenten moet je leren. Dan kun je terugkomen met iets cools, iets wat mensen misschien niet verwachten. Vastberadenheid is heel belangrijk, ook als het minder goed gaat. Dat het niet in één keer lukt, betekent niet dat het niet kan.' 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!