Nieuws

Weer zes varkens met een opdracht in Oosterbeek: vernietig woekerplant de duizendknoop!

De Bonte Bentheimer
Voor het tweede jaar op rij moeten varkens in Oosterbeek aan het werk om woekerplant de duizendknoop te bestrijden. Dat gebeurt aan de Nico Bovenweg, vanaf vrijdag.
OOSTERBEEK - Voor het tweede jaar op rij moeten varkens in Oosterbeek aan het werk om woekerplant de duizendknoop te bestrijden. Dat gebeurt aan de Nico Bovenweg, vanaf vrijdag.
In 2015 is een proef hiermee begonnen. Doordat de varkens hier graasden, groeide de duizendknoop op deze plek al minder snel dan de jaren daarvoor.
De gemeente Renkum zet dit seizoen grotere varkens in. De verwachting is dat hierdoor nog meer woekerplanten zullen sneuvelen. Buurtbewoners zijn ook deze zomer weer als hulpboer actief.

Duurzaam vlees

De inzet en dreigende slacht van de Bonte Bentheimers maakten de discussie los over de rol van (duurzaam) vlees. De zes varkens van 2015 overwinterden op boerderijen in Doorwerth en Veenhuizen.
De varkens van dit jaar zijn nieuw.  Eén van de oude varkens is verkocht aan het Groninger Landschap om daar een bestaande groep aan te vullen.

Kleine biggetjes

De andere vrouwelijke varkens zijn drachtig en bevallen binnenkort. Het terrein in Oosterbeek is niet geschikt voor kleine biggetjes. Vandaar dat er zes andere varkens komen.
Kijk hier hoe het vorig jaar ging: