Instellingen

Politie doet onderzoek naar Nijmeegse stichting Menodi

Zijn de donaties aan Stichting Menodi in Nijmegen wel ten goede gekomen aan dieren in nood? De politie betwijfelt dit en doet vandaag onderzoek op verschillende plekken in Nederland en Duitsland. Bij het onderzoek is een geldhond ingezet.

NIJMEGEN - Zijn de donaties aan Stichting Menodi in Nijmegen wel ten goede gekomen aan dieren in nood? De politie betwijfelt dit en doet vandaag onderzoek op verschillende plekken in Nederland en Duitsland. Bij het onderzoek is een geldhond ingezet.

Administratie, geld, auto's en panden zijn in beslag genomen, meldt de Politie Oost-Nederland. Maar acht procent van het gedoneerde geld in de afgelopen vijf jaar is bij een goed doel terechtgekomen, meldt een politiewoordvoerder aan de Gelderlander.

Behalve de Stichting Menodi zijn ook de Stichting Help uit Amersfoort, de Nederlandse Stichting Hulp aan Dieren uit Deventer en Stichting Werelddier uit Berghem (gemeente Oss) onderwerp van onderzoek. Het onderzoek richt zich op de activiteiten van de vier stichtingen met daaraan gelieerd vier bedrijven die geld inzamelen voor goede doelen.

Verdachte transacties

Aanleiding voor het onderzoek is een serie meldingen van verdachte transacties van de banken waar de stichtingen rekeningen hebben. 

Gedupeerde donateurs

De komende tijd gaat de politie een deel van de donateurs benaderen. Gedupeerden hoeven op dit moment nog geen contact op te nemen met de politie. Eerst gaat het team verder onderzoek doen naar wat bij de zoekingen in beslag is genomen.  

De Stichting Menodi wilde donderdag geen commentaar geven over de inval. 'Het onderzoek loopt, we kunnen er niks over zeggen', aldus een woordvoerder.

Collecteren zonder vergunning

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) zegt in het verleden vragen over Menodi te hebben gekregen. Het ging daarbij om de betrouwbaarheid van de stichting en over collecteren zonder vergunning. Het CBF verstrekt een keurmerk aan bonafide goede doelen. Maar omdat Menodi een tussenpersoon is, wordt het niet gekeurd. Menodi heeft wel een keurmerk Goed Besteed, maar een woordvoerder van het CBF weet niet wat de waarde van dat keurmerk is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!