Nieuws

Memru Renjaan: liedjesschrijver van Babberich tot Parijs

BABBERICH - Hij is pas twee jaar serieus bezig met het schrijven van liedjes en hij heeft nu al zijn eerste grote hit te pakken. Memru Renjaan uit Babberich is een van de bedenkers van Parijs, gezongen door Kenny B.
Het nummer is meer dan 20 miljoen keer gestreamd en stond ruim negen weken op nummer 1. Goed voor een BUMA Award en een Edison.

Wachtmuziek

Memru Renjaan moet even wachten tijdens het interview en tokkelt ondertussen achteloos het ene na het andere lekkere deuntje op zijn gitaar. 'Even een wachtmuziekje, toch?', glimlacht hij.
De van oorsprong gitarist is goedgemutst en ontspannen op zijn enige vrije dag in de week. Renjaan heeft het namelijk heel erg druk, maar dat ervaart hij niet als een probleem.

Bescheiden

Het is de dertiger ten voeten uit: bescheiden. Misschien dat daarom zijn huidige vak, het schrijven van liedjes voor anderen, zo goed bevalt. En dat het gelijk zo goed gaat.
'Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond', zegt Renjaan nog maar eens. 'Als ik een liedje heb geschreven en ik hoor het in een stadion of op de radio, dat geeft een hele andere kick van muziek maken'.

Zolderkamer

Want muziek is al van kinds af aan de passie van de kleine Memru. Op zijn zolderkamer in Zevenaar speelt hij eindeloos op zijn gitaar, tot ergernis van de buren. Op zijn zeventiende wordt Renjaan uitgeroepen tot beste gitarist van Nederland.
Jarenlang is hij een veelgevraagde muzikant, hij heeft onder meer in de band van Anouk gespeeld. Maar hij heeft ook moeilijke jaren gehad, waarin hij allerlei baantjes nodig had om zijn hoofd boven water te houden.
Die tijden lijken nu definitief voorbij na de hit van Parijs. 'Ik had er gelijk een goed gevoel bij, maar dat het zo groot zou worden....' Renjaan speelt het nummer nog maar eens. 'Het is eigenlijk heel simpel, het zijn maar vier akkoorden', vertelt hij terwijl hij verder speelt.
Renjaan: 'Het was al druk, maar sinds we de BUMA Award en de Edison hebben gewonnen is het helemaal een gekkenhuis. Het was een van de doelen die ik voor mezelf heb gesteld, maar ik had nooit verwacht dat ik die prijzen zo snel zou winnen. Ik vind het een hele eer'.

Molukse roots

De Edison mocht de man uit Babberich met Molukse roots ophalen op de dag dat het 65 jaar geleden is dat de Molukkers in Nederland aankwamen. Een bijzonder emotionele dag voor hemzelf, maar ook voor zijn familie. Alsof het zo heeft moeten zijn.
Renjaan is erg trots op zijn roots en is er ook veel mee bezig. 'Van kinds af aan al, ik was toch de enige op de basisschool met een kleurtje. Ik heb altijd willen weten waar ik vandaan kwam'.

Dromerig

Daarom is Renjaan al twee keer op de Molukken geweest. Geïnspireerd door fraaie herinneringen speelt hij een dromerige melodie op zijn gitaar. Sinds twee jaar werkt hij vooral voor anderen, voor Gers Pardoel bijvoorbeeld, of Ali B.
En dit weekend gaat hij met Nielson zitten en met Roxeanne Hazes. Maar nu hij zit te spelen is het net alsof hij dáár is, op de Eilandengroep waar zijn voorvaderen zijn geboren. Niet alleen de muziek zit diep van binnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!