Nieuws

Is voetveer Pomona bij Tiel veilig?

TIEL - Het voetveer Pomona tussen Tiel en Wamel is vanwege een omgebogen laadklep uit de vaart genomen. Midden op de Waal kwam de schipper er dinsdag achter dat de laadklep was omgebogen. Er wordt onderzocht wat de oorzaak is.
Gebruikers van het veer moesten vervangend vervoer regelen. Vanaf woensdag is er een vervangende boot, de Hendrikus. Tot voor kort deed de Hendrikus alle overtochten, maar dit veer is vorig jaar vervangen en staat nu te koop. 

Zorgen bij gebruikers

Ria Aleman uit Beneden-Leeuwen is als gebruiker van het veer ongerust over de veiligheid. Ze heeft hier onlangs over ingesproken bij de gemeente Tiel. De Pomona gaat met één schipper varen. Bij de Hendrikus waren er standaard twee bemanningsleden aan boord. Ria Aleman vindt één man aan boord gevaarlijk op een drukke rivier als de Waal. De schipper moet tegelijkertijd kaartjes verkopen, de scheepvaart op de Waal in de gaten houden en ook een oogje houden op wat er aan boord gebeurt.

Gemeente maakt zich geen zorgen

Een woordvoerder van de gemeente wil nog niet de conclusie trekken dat er sprake is van grote risico's. 'Ondanks het ombuigen van de klep kon het veer veilig aan de kant komen. Bovendien mag er wettelijk met één bemanningslid gevaren worden', aldus de woordvoerder. De Pomona ligt op dit moment bij de werf in Dodewaard.