Nieuws

Vier jaar voor man uit Oosterbeek vanwege speedbootdrama met twee doden

De 51-jarige schipper van een speedboot die in 2014 twee mensen overvoer op de Vinkeveense Plassen, is veroordeeld tot vier cel. Volgens de rechtbank in Utrecht was er geen sprake opzet. Wel heeft de schipper onaanvaardbare risico's genomen. © ANP/Petershotnews.nl
UTRECHT - De 51-jarige schipper van een speedboot die in 2014 twee mensen overvoer op de Vinkeveense Plassen, is veroordeeld tot vier cel. Volgens de rechtbank in Utrecht was er geen sprake opzet. Wel heeft de schipper onaanvaardbare risico's genomen.
Het Openbaar ministerie (OM) eiste 15 maart een gevangenisstraf van acht jaar tegen Arnoud H. uit Oosterbeek.
Justitie in Utrecht vond dat hij het speedbootdrama in 2014, waarbij op de Vinkeveense Plassen twee doden vielen, opzettelijk heeft veroorzaakt. Het OM eiste verder dat de Oosterbeker vijf jaar geen boot mag besturen.

Twee opvarenden op slag dood

Op 2 augustus 2014 ramde hij met zijn speedboot een sloep. Daarin zaten vier mannen, vrienden uit Leusden. Twee van hen waren op slag dood. De anderen bleven ongedeerd. Nabestaanden eisen bijna 600.000 euro schadevergoeding. 
De officier van justitie zei toen dat de schipper geen verantwoordelijkheid voor zijn daden neemt. Dit wordt hem zwaar aangerekend en is meegenomen in de strafeis. Arnoud H. (51) zou drie keer zoveel alcohol in zijn bloed hebben gehad dan is toegestaan.
De advocaat van de Oosterbeker hield op de tweede zittingsdag vol dat zijn cliënt de sloep niet heeft gezien. Eerder mochten nabestaanden hun verhaal doen. Een van was Joost, het 11-jarige zoontje van een van de overleden slachtoffers.

'Papa keek altijd goed uit'

’s Nachts ligt hij weleens wakker. 'Dan denk ik aan papa en aan wat er is gebeurd. Ik vind het naar als mijn vriendjes denken dat mijn vader dood is gegaan, omdat hij niet goed heeft uitgekeken of geen licht voer op zijn boot. Mijn vader keek altijd goed uit, dat heeft hij mij ook geleerd en ik weet zeker dat hij toen ook echt goed heeft opgelet.'
Ook de twee vrienden die in de sloep zaten en de klap overleefden deden hun verhaal. 'Mijn dochtertje vraagt: waarom huil je papa en kijk je zo boos?', sprak een van hen. 'H. ging ervandoor en liet ons voor dood achter. Hij moet ons gehoord hebben, ik schreeuwde de longen uit mijn lijf.'

'Nooit meer zeggen dat ik van hem hou'

De tienerdochter van een van de slachtoffers sprak in tranen: 'Het doet me zo'n zeer dat ik nooit meer heb kunnen zeggen dat ik van hem hou.' 
Ze eist ruim een ton schadevergoeding voor geleden materiële en immateriële schade. Samen met de eis van de andere nabestaanden komt dit neer op een bedrag 585.000 euro.
Arnoud H. zei het vreselijk te vinden wat er is gebeurd. 'Maar ik blijf benadrukken dat ik het niet heb geweten.'  De Oosterbeker verklaarde dat hij te hard voer, omdat hij werd opgejut. Hij dacht dat hij een boei of stuk boom had geraakt.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!