Lingewaard

Geen prozac maar proza helpt ouderen in Elst gezond te blijven

ELST - Verpleegafdeling Tertzio van Pleyade in Elst is begonnen met een bijzonder project met de titel 'Proza in plaats van prozac'. Doel is om de tachtigplussers verhalen te laten vertellen. Vrijwilligers van het verpleeghuis schrijven samen met een professionele schrijver de verhalen van de deelnemers op. Het project Het Verhalenhuis draait ook in Eindhoven en Utrecht.
Elske van Lonkhuyzen is als jonge schrijfster en begeleider betrokken bij het project in Elst. Samen met vrijwilligers bespreekt zij één keer in de veertien dagen een onderwerp met de deelnemers. Dit thema sluit aan bij de herinneringen die ze hebben aan vroeger. In het verpleeghuis in Elst zijn ze razend enthousiast. 'Een verpleeg of verzorgingshuis is eigenlijk ook een verhalenhuis, daarom is dit project 'Het Verhalenhuis' ook zo'n mooie actie', aldus Elske van Lonkhuyzen.
Tijdens zo'n bijeenkomst schrijven ze een verhaal en delen die met elkaar na de schrijfsessie. 'Ik leer hier ook veel van, ik wist hiervoor niet hoe het was om op een boerderij te leven', vertelt Willy Lopulalan, een van de deelnemers. In september is het project afgerond en worden de bijzonderste verhalen uitgewerkt en in een boekje gebundeld.

Geestelijk gezond blijven

Ouderen die zich vervelen gaan geestelijk en fysiek sneller achteruit. Het grootste probleem is niet de zorg maar de dagbesteding in verzorgingshuizen, zo schrijft het College voor de Rechten van de Mens in een net verschenen rapport over de ouderenzorg. Met Het Verhalenhuis willen jonge schrijvers de monotone dagen doorbreken met nieuwe verhalen. In een programma dat een halfjaar duurt, halen de ouderen zelf hun herinneringen op. Op iedere locatie is één professionele schrijver die helpt met het herinneren van de verhalen, het opschrijven in verhaalvorm en het verbeteren van de tekst. De schrijfsessies vinden plaats in de zorginstellingen, de thema's en voorwerpen die gebruikt worden passen bij een leven van 60 jaar geleden. Vandaag is het thema 'huizen'. Bewoners halen herinneringen op over huizen waarin ze hebben gewoond.

Ouderen en verhalen

Het Verhalenhuis is een landelijk project en onderdeel van het landelijke ‘Platform Ouderen en Verhalen’, een samenwerking van Literair Productiehuis Wintertuin met Vitalis WoonZorg Groep en de Literaire Salon. Andere projecten binnen het Platform zijn Schrijver in huis en Het Groot Letterfestival. Bij Schrijver in huis woont en werkt een schrijver drie weken in een verzorgingshuis.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!