Aalten

Thuiszorgmedewerkers die gemeentehuis Winterswijk bezetten, worden verhoord op politiebureau

Foto Wim Ruesink via Twitter
Zes thuiszorgmedewerkers die 29 februari het gemeentehuis in Winterswijk bezetten, worden dinsdag en woensdag op het politiebureau in die gemeente verhoord.
WINTERSWIJK - Zes thuiszorgmedewerkers die 29 februari het gemeentehuis in Winterswijk bezetten, worden dinsdag en woensdag op het politiebureau in die gemeente verhoord.
'Het is een schande dat dit gebeurt', laat de FNV in een verklaring weten. 'Actievoeren doen de thuiszorgsters niet voor hun plezier. Bezetten en staken is voor hen een laatste redmiddel. Zij hebben het recht om collectief actie te voeren.'
'Maar in plaats van de zorg goed te regelen, stuurden de burgemeesters van Aalten en Winterswijk de politie op de thuiszorgmedewerkers af. En nu worden ze dus op het politiebureau verhoord.'
De medewerksters werden gearresteerd omdat ze ondanks het dringende verzoek van de politie het gemeentehuis niet wilden verlaten. Dat is strafbaar.
Ruud Kuin, vice-voorzitter van vakbond FNV, moet 6 april op het bureau komen. De vakbond deelt dinsdag tussen 9.00 en 11.00 uur flyers uit om zich te verzetten tegen het verhoor.

TSN failliet

Begin dit jaar ging thuiszorgbedrijf TSN failliet. Een aantal medewerkers kwam in dienst bij branchegenoot Buurtzorg. De gemeenten Aalten, Winterswijk en Oost Gelre besloten in zee te gaan met Careaz, Vitaal Thuiszorg, T-zorg, Zorgkompas en Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé.
Het gemeentelijk trio had juridische en financiële bezwaren tegen het aanbod van Buurtzorg. Buurtzorg vroeg om een transitiebijdrage die voor veel gemeenten in de duizenden euro's zou lopen. Door voor de andere branchegenoten te kiezen, zouden niet alle medewerkers meer verzekerd zijn van een baan.

Van gemeentehuis naar gemeentehuis

Daarop besloten thuiszorgers en medewerkers van vakbond FNV actie te voeren:
  • Maandag 29 februari werd het gemeentehuis van Aalten bezet door een kleine groep dames. Na enkele uren lukte het de politie om de actievoerders naar buiten te leiden.
  • De groep vrouwen verplaatste zich toen naar het gemeentehuis in Winterswijk. Uiteindelijk werden hier volgens de FNV zo'n tien zorgmedewerkers en een SP-raadslid aangehouden.
  • Woensdag 9 maart ketenden actievoerders zichzelf vast in het gemeentehuis van Aalten. Het ging om FNV-medewerkers, zo'n zestig thuiszorgmedewerkers en enkele SP-leden. Politieagenten knipten de actievoerders los en zetten de actievoerders uit het gemeentehuis.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!