Nieuws

Honderden vacatures in de zorg in Duitsland: 'Over de grens is werken in de zorg niet zo stressig'

BORKEN - Duitsland staat te springen om Nederlands zorgpersoneel. Vacatures in Duitsland kunnen niet meer worden ingevuld en daarom wordt de samenwerking gezocht tussen Duitse en Nederlandse zorgorganisaties.
Alleen al in de Kreis Borken waren afgelopen jaar bijna 295 vacatures. Tot 2030 komen daar nog eens 800 vacatures bij. Dat betekent 1198 vacatures. Vooral in de ouderenzorg en in de ziekenhuizen is een groot tekort aan personeel.

Stage in Duitsland

Het Graafschap College in Doetinchem richt zich sinds dit jaar op stageplekken in Duitsland. 'Door de transities in de zorg moeten zorginstellingen reorganiseren en bezuinigen. In de Achterhoek zie je op MBO-niveau heel veel werkloosheid ontstaan', zegt Helmien van Wichen van Het Graafschap College. Zij legt contacten met Duitse zorginstellingen.

'Niet zo stressig'

Debora Kreye is tweedejaars student Verzorgende IG en loopt stage in Elten in verzorgingshuis St. Martinus-Stift. 'Ik zou hier straks ook wel willen werken, het is hier veel minder stressig'. Ze loopt sinds februari stage en wat haar vooral opvalt is dat Duitsland achterloopt als je het hebt over hulpmiddelen, zoals tilliften. Locatiemanager Slagmeulen kan dat bevestigen. Hij is blij met de Nederlandse stagiair. 'Dat we dit niet eerder gedaan hebben, ik zie de toekomst heel erg positief', zegt Slagmeulen. 'We kunnen van elkaar leren en elkaar versterken'.

Mit, nach, bei, seit....

Kreye heeft een Duitse moeder en de taal is daardoor geen probleem. Voor veel andere studenten zal dat wel een probleem zijn. Daarom heeft het Graafschap College het vak Duitse Cultuur en Taal aan het lespakket toegevoegd. 'Leerlingen krijgen in het eerste jaar 40 lesuren les over gebruiken, taal en cultuur', zegt Van Wichen. 'Bij een instelling of bedrijf in Duitsland werken is toch even anders dan bij een Nederlands bedrijf. De taal en vooral de hiërarchie zijn dingen waar Nederlandse studenten aan moeten wennen'.

Geen appeltje, eitje

Het lijkt simpel om stagiaires in Duitsland te plaatsen, maar er zijn toch ook wat knelpunten. 'Het vervoer naar de stageplek is bijvoorbeeld zo'n onderwerp', zegt Van Wichen. Maar ook stagevergoedingen en diploma-erkenning zijn thema's. 'Ook in Nederland krijg je niet overal een stagevergoeding, maar in Duitsland krijgen de studenten dat helemaal niet'. En dat zorgt er wel voor dat Debora haar volgende stage in Nederland gaat lopen. 'Dat vind ik wel echt minder, dat ik nu geen vergoeding krijg'. Het Graafschap College werkt aan de knelpunten. In Den Haag staat het onderwerp diploma-erkenning al op de agenda.

Niet meer in Nederland werken

De Winterswijkse Sander Geurink werkt al ruim 20 jaar in Duitsland. 'Ik zou ook niet meer in Nederland willen werken'. De reden dat hij destijds solliciteerde was de vaste baan die werd aangeboden. 'Dat kreeg je in Nederland niet'. Hij heeft het goed geregeld met zijn baas. 'Ook als je kijkt naar pensioen en ziekte. Daar vallen Nederlanders vaak over, maar er is echt wel wat te regelen met je baas', zegt Geurink. Hij snapt niet dat Nederlanders nog steeds niet over de grens kijken. 'Als ik hier op zaterdag in de Duitse krant kijk, dan staat het bomvol met vacatures, en niet alleen op zorggebied'.

Grensoverschrijdend zorgnetwerk ouderen

Duitse en Nederlandse zorgorganisaties hebben elkaar de afgelopen jaren niet kunnen vinden. De Euregio en ontgrenzer Walter Leemreize hebben daarom vorige maand een netwerkconferentie georganiseerd waar zorg- en onderwijsinstellingen van beide kanten van de grens aanwezig waren. Het 'Zorgnetwerk ouderenzorg EUREGIO' moet er voor zorgen dat dit nu verder uitgebouwd wordt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!