Nieuws

Hoe is het met de jihadstrijders die vertrokken naar Syrië?

Ze worden nu nog meer in de gaten gehouden dan eerst: Syriëgangers. Ze stonden al in de belangstelling maar die is na de aanslagen in Parijs en Brussel alleen maar toegenomen. Een aantal Tweede Kamerfracties wil dat ze preventief worden opgesloten om te voorkomen dat ze aanslagen plegen.
ARNHEM - Ze worden nu nog meer in de gaten gehouden dan eerst: Syriëgangers. Ze stonden al in de belangstelling maar die is na de aanslagen in Parijs en Brussel alleen maar toegenomen. Een aantal Tweede Kamerfracties wil dat ze preventief worden opgesloten om te voorkomen dat ze aanslagen plegen.
Vorige week werd bekend dat de Arnhemmer Yago R. (23) en Abdoussalam S. (22) uit Doetinchem niet meer bij hun geld kunnen. Ze staan op de nationale terreurlijst en daarom zijn hun bankrekeningen en creditcards bevroren.
Of ze ook in Syrië zijn of alleen plannen hadden om daarheen te gaan is onduidelijk. Op de terrorismelijst staan ook Marouane B. uit Arnhem en de mogelijk overleden Abdelkarim el A, ook uit Arnhem.

Waar zijn ze?

Vooral uit Arnhem en Nijmegen vertrokken de afgelopen jaren jongeren richting 'de heilige oorlog' in Syrië. Ook uit Doesburg, Apeldoorn en vermoedelijk Ede gingen jongeren naar de jihad. Hoeveel het er precies zijn, is moeilijk te achterhalen.
Sommige Syriëgangers zijn weer teruggekomen en zelfs al veroordeeld. Anderen zijn overleden, maar van de meeste strijders is weinig bekend. Een overzicht met wat we tot nu toe weten van de Gelderse Syriëgangers.

Overleden (?)

Berichten over omgekomen jihadstrijders zijn door de situatie in dat land moeilijk te controleren. 
De Doesburgse Syriëganger Aykut K. is volgens dagblad de Gelderlander enige tijd geleden overleden. De gemeente wilde het bericht niet bevestigen of ontkennen omdat K. al sinds 2014 niet meer ingeschreven staat. 
Ook Mohamed S. uit Culemborg leeft niet meer. Zijn familie vertelde vorig jaar augustus dat hij op 19-jarige leeftijd is neergeschoten. Voor welke groep hij vocht, is onduidelijk.
Abdelkarim el A. uit Arnhem zou zijn omgekomen in de stad Aleppo. Berichten over zijn dood gingen vorig jaar rond op Twitter. Hij had zich aangesloten bij de terreurgroep Jabhat al-Nusra. 

Teleurgesteld

Van een heel aantal Syriëgangers is niet duidelijk waar ze nu zijn. Waar is bijvoorbeeld het gezin uit Nijmegen dat vertrok naar Syrië? De vader, moeder en twee kinderen zouden in de zomer van 2014 naar een trainingskamp voor jihadisten zijn gegaan. Sindsdien is niks meer over hen vernomen.
Er zijn ook Syriëgangers die teleurgesteld terugkomen. In maart 2014 keert Robbin van D. uit Arnhem terug uit Syrië. Hij was met de eerder genoemde rapper Marouane B. vertrokken om 'de heilige oorlog te voeren'.
De moeder van Marouane deed haar verhaal bij Omroep Gelderland:

Veroordelingen

Syriëgangers die terugkomen kunnen rekenen op een celstraf, maar ook het voornemen om naar Syrië te gaan kan worden bestraft. Dat bleek bij de rechtszaak tegen Mohamed el A. Hij is de eerste die werd veroordeeld omdat hij plannen zou hebben om naar Syrië te gaan. 
El A. werd met Hakim B. aangehouden in het Duitse Kleef. El A. werd in hoger beroep veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank sprak hen eerder vrij. B. werd in hoger beroep vrijgesproken. De advocaat zei dat hij in cassatie gaat.
Dan zijn er nog Nadeem S. (23) en Wail el A. (18). Zij werden in september aangehouden in de grensstreek van Syrië en Turkije. Volgens het Openbaar Ministerie wilde ze de grens oversteken, maar de jongeren zeggen dat ze alleen iemand wilden ophalen. In mei gaat hun zaak verder.

Syriëganger met goede bedoelingen

Niet iedereen die naar Syrië gaat wil daar vechten. Wybe Abma uit Ede vertrok in 2013 naar het Arabische land om te helpen. Van zijn spaargeld kocht hij 100 dekens en hij zette een hulporganisatie op.
We volgden Wybe vlak voor vertrek: