Arnhem

Gedeputeerde Meijers: geen cent voor Eusebiuskerk in Arnhem

Gedeputeerde Josan Meijers heeft geen cent over voor de restauratie van de Eusebiuskerk in Arnhem. Ze zegt dat er geen geld is, en dat de restauratie bovendien de verantwoordelijkheid is van de gemeente Arnhem.
ARNHEM - Gedeputeerde Josan Meijers heeft geen cent over voor de restauratie van de Eusebiuskerk in Arnhem. Ze zegt dat er geen geld is, en dat de restauratie bovendien de verantwoordelijkheid is van de gemeente Arnhem.
Provinciale Staten debatteerden woensdagavond over de restauratie van de kerk. Er is een tekort van 20 miljoen euro, en daardoor dreigt de restauratie stil te vallen.
Het provinciedebat was door acht partijen aangevraagd. De gemeente Arnhem liet verstek gaan. Burgemeester en wethouders meldden zich met een sms'je af. En dat zorgde voor wrevelige reacties bij de partijen.
Onder andere CDA, VVD en PvdA riepen de gemeente Arnhem op om eerst zelf weer geld in de Eusebius te steken. Arnhem heeft een bedrag van 2,4 miljoen euro gereserveerd voor de kerk. Maar de gemeente wil dat geld pas beschikbaar stellen als er meer financiers zijn.

Gemeente Arnhem mag harder lopen

'De gemeente Arnhem, als verantwoordelijk gemeentebestuur, legt dit wel heel makkelijk bij de provincie neer. De gemeente mag wel een stapje harder lopen', vindt Gerhard Bos van het CDA. Dat vinden ook VVD en PvdA.
De meeste partijen vinden overigens ook dat de provincie nu moet ingrijpen en moet zorgen dat partijen met elkaar in gesprek raken. Céline Blom, D66: 'We moeten de Eusebius helpen. Dat wil niet zeggen dat we gelijk onze portemonnee moeten trekken. Maar het is wel urgent!'
En ook gedeputeerde Josan Meijers voelt er weinig voor om geld toe te zeggen. Er is geen geld, en geen beleid, benadrukt ze. Meijers: 'Als u vindt dat er geld voor de Eusebius moet worden vrijgemaakt, dan moet u mij maar vertellen waar dat vandaan moet komen.'
Provinciale Staten zijn verdeeld over een oplossing. Vooral ChristenUnie en SGP dringen aan op een snelle oplossing, desnoods met een lening. De SGP zei niet te begrijpen dat de provincie wel miljoenen uittrekt voor een driedaags evenement als de Giro, maar geen geld zegt te hebben voor een eeuwenoud monument als de Eusebius.

Steigers lopen leeg op 6 april

Hans Winters, voorzitter van de Stichting Eusebius Arnhem, is teleurgesteld. Volgens hem wordt elke investering driedubbel terugverdiend. Daar is onderzoek naar gedaan. En het stilvallen van de restauratie kan ook het einde betekenen van het Gelders Restauratie Centrum.
Winters: 'Het geld is nu bijna op en dat betekent dat op 6 april de steigers leeglopen en de laatste vier restaurateurs het terrein verlaten. Die hebben geen andere baan en komen waarschijnlijk ook niet meer terug.'
Luister hier het radio-interview met Hans Winters terug:
Winters is verbolgen over de 'starheid' van gedeputeerde Meijers. 'Dat vind ik nogal iets, want het is nu eenmaal zo dat provincies verantwoordelijk zijn voor rijksmonumenten en dat die samen met gemeenten en de rijksoverheid een oplossing moeten zoeken', benadrukt hij. 'Op een enkele fractie na heeft iedereen veel sympathie voor de Eusebius. Maar de gedeputeerde zit op de grote zak met geld en die komt gewoon niet los.'