Nieuws

En dat is vier! Weer een gans door autoruit op A15

Voor de vierde keer in iets meer dan een week tijd knalde een grauwe gans tegen een autoruit op de A15. Jan Willem Verweij uit Lienden was dit keer degene die zich een hoedje schrok.
DODEWAARD - Voor de vierde keer in iets meer dan een week tijd knalde een grauwe gans tegen een autoruit op de A15. Jan Willem Verweij uit Lienden was dit keer degene die zich een hoedje schrok.
'Ik zag 'm komen en toen wist ik het ook. Dat wordt een knal', zegt Verweij, die woensdagochtend onderweg was naar Maastricht. Het ongeluk gebeurde tegen 6.00 uur ter hoogte van Opheusden. 
Doordat zijn zicht na de botsing niet werd belemmerd, besloot de hevig geschrokken Liendenaar zijn weg te vervolgen. 'Morgen (donderdag, red.) komt een nieuwe ruit in de wagen. Nee, ik heb niet gekeken hoe het met de gans ging.'

'Je degradeert de natuur'

Erik Koffeman uit Valburg is onder meer verbonden aan de Wildbeheereenheid Midden-Betuwe. 'Zoals wij omgaan met onze natuur en infrastructuur, is het vragen om problemen', reageert hij. 'We maken natuur van gebiedjes waar we niets mee kunnen, zoals bij klaverbladen. Je degradeert als het ware de natuur. Maar er strijken wel ganzen neer. Zodra die in de gaten hebben dat er meer voedsel aan de andere kant van de snelweg is, gaat het mis', zegt Koffeman. 
Luister hier het radio-interview met Erik Koffeman terug:

'Straks ook botsingen op A325 bij Arnhem'

De faunacoördinator verwacht in de toekomst ook aanrijdingen met ganzen op de A325 tussen Elst en Arnhem. 'Daar wordt Park Lingezegen gerealiseerd', legt hij uit. 'Aan beide kanten van de snelweg wordt een enorme hoeveelheid natuur aangelegd. Ruim 500 hectare moerasgebied. Daar zullen we in de toekomst dezelfde problemen gaan krijgen.'
Koffeman schat in dat het nog tot eind juni duurt voordat de botsingen op onder meer de A15 voorbij zijn. 'Het broedseizoen begon dit jaar vroeg en er komt misschien zelfs een tweede leg bij. We vinden deze tijd elke dag wel een dode gans langs de snelweg.'

Afschieten?

Wat moet er gebeuren, afschieten? De Valburger haalt zijn schouders op. 'Hoewel het landelijk ganzenakkoord is gesneuveld, laat Gelderland 70.000 ganzen afschieten door de wildbeheereenheden. We zijn de afgelopen jaren veel te voorzichtig geweest.'
Rijkswaterstaat liet eerder tegenover De Telegraaf weten geen aanleiding te hebben automobilisten met borden te waarschuwen voor laagvliegende ganzen.
Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!