Economie

Energie uit planten; grote proef met Wageningse uitvinding

Het Wageningse bedrijf Plant-e probeert in het Brabantse Budel op grote schaal elektriciteit op te wekken uit de wortels van levende planten. Het gaat om een proef van een jaar die wordt gesteund door de provincie Brabant. © screenshot YouTubefilmpje Plant-e
WAGENINGEN - Het Wageningse bedrijf Plant-e probeert in het Brabantse Budel op grote schaal elektriciteit op te wekken uit de wortels van levende planten. Het gaat om een proef van een jaar die wordt gesteund door de provincie Brabant.
De techniek om energie op te wekken uit levende planten is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit. Plant-e is dit sinds een aantal jaren verder aan het ontwikkelen. Op het viaduct over de A12 tussen Ede en Wageningen zorgen planten langs de kant van de weg inmiddels voor de verlichting op het viaduct.
Dat kan doordat planten een materiaal afscheiden dat wordt afgebroken in de bodem. Daarbij komen elektronen vrij die worden opgevangen door een brandstofcel. Via een draadje kunnen de elektronen van de ene naar de andere pool stromen. En dat zorgt voor elektriciteit.
In dit filmpje wordt dat uitgelegd:
Het moment dat planten net zoveel energie leveren als een windmolen is nog ver weg, maar de ontwikkelingen gaan snel', zegt Marjolein Helder van Plant-e hoopvol.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!