Nieuws

Kunnen we de grens tussen de Achterhoek en Duitsland uitgummen?

DOETINCHEM - Hoe kunnen Nederlanders en Duitsers in het grensgebied beter samenwerken en van elkaar leren? Dat is de vraag waar Walter Leemreize uit Lichtenvoorde sinds een jaar mee bezig is. Hij moet de grens tussen Nederland en Duitsland letterlijk uit gummen. Leemreize is aangesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op zijn visitekaartje heeft hij de functie 'Ontgrenzer' staan.

400.000 banen als we de grens wegdenken

De Achterhoek is een krimpgebied. De komende jaren zullen er veel minder jonge mensen in de regio wonen. 'Om het gebied toch leefbaar te houden is het noodzakelijk dat we over de grens kijken. Kijk alleen maar naar werkgelegenheid. Als we de grens weghalen, dan komen er in het gebied 400.000 vacatures bij', aldus Leemreize.

Grensoverschrijdende zorg

De regio wil veel meer inzetten op grensoverschrijdende samenwerking. 'De mensen hebben in hun hoofd nog steeds een grens zitten. Die moeten we uitgummen', zegt Walter Leemreize.
Als ontgrenzer probeert hij organisaties aan beide kanten van de grens met elkaar te verbinden. 'We hebben bijvoorbeeld in februari een symposium gehad over grensoverschrijdende zorg. Aan Duitse zijde zijn enorm veel zorgvacatures op MBO-niveau. In Nederland worden dat er steeds minder. Met dat symposium heb ik een eerste stap gezet om Duitse en Nederlandse zorgmedewerkers en zorginstellingen met elkaar in contact te brengen.'

Hogeschool in Bocholt

Ook is hij een wandelende reclame voor de Hogeschool in Bocholt. 'In de Achterhoek roepen we al jaren dat er een hogeschool in de Achterhoek moet komen. Maar we hebben net over de grens in Bocholt een school staan waar jongeren uit de Achterhoek op HBO-niveau kunnen leren.'
Volgens Leemreize worden daar ook net de economische en technische opleidingen gegeven die de jongeren in de Achterhoek goed kunnen gebruiken. 'We zetten in de Achterhoek in op Smart Industry, daar komen veel vacatures de komende jaren. Dus dit sluit perfect aan.'
Tijdens een bijeenkomst in de bibliotheek in Lichtenvoorde vertelt Walter aan met name jongeren over deze mogelijkheden. Velen weten niet van het bestaan van de school en zijn direct geïnteresseerd.

Ontgrenzen gaat heel erg langzaam

De grensoverschrijdende zorg en het op de kaart zetten van de Hogeschool in Bocholt zijn twee onderwerpen waar Walter het afgelopen jaar mee bezig is geweest. 'Ik zou nog wel zoveel meer willen aanpakken,maar het proces gaat heel erg langzaam', zegt Leemreize.
'Ik ben van het snel schakelen en snel afspraken maken, maar in Duitsland gaat dat toch allemaal iets langzamer. Ik moet dus echt geduld hebben'.

Pionieren

Ontgrenzer ben je niet zomaar volgens Leemreize. 'Je moet echt iets met Duitsland hebben in dit geval.' Daarnaast moet je kunnen pionieren en moet je enorm veel geduld hebben.
De Duitse taal mag volgens hem geen probleem zijn. 'Je moet gewoon Duits spreken. Een jaar geleden sprak ik ook niet zo goed Duits als nu.'
Hij is blij dat er in de Achterhoek op verschillende basisscholen inmiddels Duits gegeven wordt. 'Dat is wel essentieel als we de grens uiteindelijk echt willen uitgummen.'
Toch redt de Achterhoek het niet met alleen het spreken van de taal. 'We moeten echt nog een stap maken, zoals bijvoorbeeld diploma-erkenning aan beide kanten van de grens'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!