Nieuws

Biertje ter ere in WOII gesneuvelde EHBO-held uit Apeldoorn

BEEKBERGEN - Het Ere-Bier 2016 wordt opgedragen aan Berend Holtman, een Apeldoornse hulpverlener die omkwam bij een beschieting op 26 september 1944. Jaarlijks wordt het biertje gemaakt als eerbetoon aan iemand die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Bevrijding.
Vrijdag 15 april is de dag waarop het Ere-Bier officieel wordt uitgereikt, bij het Exodus-monument in Beekbergen.
Het biertje wordt niet alleen opgedragen aan Holtman. Hij deelt de eer met Riek Stapper, die bij hetzelfde incident omkwam. Beiden staan symbool voor de Rode Kruis- en EHBO-medewerkers die in de oorlogsjaren hun mannetje hebben gestaan.

Tragisch verhaal

De 28-jarige Holtman zat achter het stuur een Rode Kruis-bus, die werd gebruikt om mensen van Arnhem naar Apeldoorn te evacueren. Toen het busje bijna zijn eindbestemming had bereikt, schoot een Engels gevechtsvliegtuig op de bus.
De Duitsers vervoerden in de laatste oorlogsjaren namelijk vaak munitie in een bus met het Rode Kruis-logo. Bij dit ongelukkige voorval kwamen 17 mensen om het leven, waaronder dus Berend Holtman en Riek Stapper.

Proosten met zoon Holtman

Het biertje is gebrouwen door meesterbrouwer Ton Fisser. Ere-Bier is een jaarlijkse uitgave van Stadsbrouwerij Apeldoorn. Het gaat om een samenwerking met Stichting Collectie '40-'45, ook wel het 'kleinste oorlogsmuseum van Nederland' genoemd.
Gelderland Helpt is in februari bij het brouwproces aanwezig geweest. In de uitzending van zondag ziet u hoe presentatrice Angelique meehelpt met brouwen. Ook bezoekt zij zoon Hans Holtman (67), met wie ze samen proost op de vader.
Meer informatie over het Ere-Bier 2016 lees je op de website van Collectie '40-'45.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!